Mudrost nesigurnosti, Alan W. Watts

Izdavač: Budilnik izdavaštvo
Moja ocjena: 4/5


Protekle dvije, tri godine razni su nam događaji poljuljali osjećaj sigurnosti. Korona, potresi, ratovi - sve je to skupa imalo snažan utjecaj na nas pa se čini kao da više ništa nije sigurno i pouzdano, kao da ne znamo što nam sutra donosi. 

No kako i sam autor kaže, naše doba nije nimalo nesigurnije od bilo kojeg drugog ranijeg vremena. Bolesti, ratovi, siromaštvo, gospodarske krize - ništa od ovoga nije novo. Ni u najboljim vremenima sigurnost nije bila ništa manje privremena i prividna. 

Ova knjiga govori o tome koliko smo opsjednuti sigurnošću, zbog čega smo nesposobni uživati u sadašnjosti, zašto sve promatramo kroz strah, koliko je vjera u Boga povezana s osjećajem sigurnosti i slobode, zašto smo toliko obuzeti planiranjem budućnosti i zašto toliko brinemo oko svega kad znamo da je briga posve uzaludna te zašto nam toliko puno treba za malo sreće i zadovoljstva.
 
Zanimljiva, pisana jednostavim jezikom, umirujuća i poučna, ova nas knjiga uči da sigurnost ne postoji te da naše doba nije ništa opasnije od prošlih vremena. Brzo se čita, ali ćete autorove mudre riječi dugo pamtiti. Ostavila me u razmišljanju o prolaznosti života i tome koliko vremena trošimo pokušavajući isplanirati i kontrolirati ono na što nemamo baš nikakav utjecaj. Autor ističe koliko je važno pronaći smisao života u malim, nematerijalnim stvarima te naučiti živjeti i uživati u sadašnjosti. Od mene imate preporuku. 😉

Primjedbe