Crni gavrani, Ann Cleeves

Broj stranica: 304
Izdavač: Egmont PULS
Moja ocjena: 7/10Roman Crni gavrani prva je knjiga u serijalu Shetland Island, a prati istražitelja Jimmyja Pereza. Ova knjiga ujedno predstavlja i njegov prvi istražiteljski slučaj, a o ovom ćemo liku čitati i u idućim nastavcima ovog serijala.

Kako i sam naziv serijala govori, radnja se odvija na otočju Shetland, smještenom sjeveroistočno od obale Škotske, a do otočja se može doći jedino brodom ili avionom, što ga čini prilično izoliranim od ostatka države. Kada ovaj otok zamete snijeg i loši vremenski uvjeti, po nekoliko je dana u potpunosti odsječen od ostatka svijeta. Detaljnim opisima krajolika i atmosfere na otočju, autorica stvara jako realnu sliku mjesta radnje pa sam se cijelo vrijeme tijekom čitanja osjećala kao da se i sama nalazim tamo.


Kada jednog siječanjskog jutra Fran Hunter u blizini svog doma pronađe mrtvo tijelo mlade djevojke, inače mirno i spokojno mjesto za život preko noći se pretvara u noćnu moru za sve stanovnike otoka. U malu zajednicu brzo se uvlači osjećaj straha dok istraga napreduje prilično sporo. Bez puno dokaza i uz vrlo loše vremenske uvjete, istražitelj Jimmy Perez shvaća da je pred njim izuzetno težak zadatak.

Autorica nas upoznaje s mnoštvom likova, dok njihovom karakterizacijom utječe na to da nam ih sve predstavi kao potencijalne krivce za ubojstvo. Radnja se ne odvija brzo, ali ima dosta preokreta. To utječe na neizvjesnost u knjizi, a kraj je svakako iznenađujući. Ono što mi se u knjizi najviše dopalo jest to što je roman jako atmosferičan. Opisi otočja, hladnoće i izoliranosti ovog mjesta gotovo su opipljivi.


Iako su stanovnici otočja sumnju usmjerili na samo jednu osobu, Jimmy Perez mora ostati nepristran i uzeti sve mogućnosti u obzir. Autorica je savršeno dočarala kako jedan ovakav događaj u potpunosti razori jednu malu zajednicu gdje svatko svakoga zna. Mirno susjedstvo u tren oka pretvara se u mjesto u kojem vlada strah za vlastiti život, a glavni zadatak Pereza je pronaći krivca i omogućiti stanovnicima da ponovno mirno žive u svojim domovima.

Zanimljiv i nepredvidiv početak serijala u kojem upoznajemo istražitelja kojeg ćemo pratiti i u idućim nastavcima. Ne baš detaljan opis Jimmyja Pereza kod čitatelja izaziva zanimanje za idućim nastavkom jer želimo saznati više o ovom zanimljivom liku, a to je svakako poželjno. Knjiga je lijepo pisana, brzo se čita i okupira pažnju čitatelja od prve stranice. Ne bih ju svrstala među najzanimljivije krimi romane koje sam čitala, ali svakako se radi o jednoj dobroj knjizi koja traži nastavak i nadam se da ćemo ga uskoro i dobiti. 😊

Primjedbe