Crni gavrani, Ann Cleeves

Broj stranica: 304
Izdavač: Egmont PULS
Moja ocjena: 7/10Roman Crni gavrani prva je knjiga u serijalu Shetland Island, a prati istražitelja Jimmyja Pereza. Ova knjiga ujedno predstavlja i njegov prvi istražiteljski slučaj, a o ovom ćemo liku čitati i u idućim nastavcima ovog serijala.

Kako i sam naziv serijala govori, radnja se odvija na otočju Shetland, smještenom sjeveroistočno od obale Škotske, a do otočja se može doći jedino brodom ili avionom, što ga čini prilično izoliranim od ostatka države. Kada ovaj otok zamete snijeg i loši vremenski uvjeti, po nekoliko je dana u potpunosti odsječen od ostatka svijeta. Detaljnim opisima krajolika i atmosfere na otočju, autorica stvara jako realnu sliku mjesta radnje pa sam se cijelo vrijeme tijekom čitanja osjećala kao da se i sama nalazim tamo.


Kada jednog siječanjskog jutra Fran Hunter u blizini svog doma pronađe mrtvo tijelo mlade djevojke, inače mirno i spokojno mjesto za život preko noći se pretvara u noćnu moru za sve stanovnike otoka. U malu zajednicu brzo se uvlači osjećaj straha dok istraga napreduje prilično sporo. Bez puno dokaza i uz vrlo loše vremenske uvjete, istražitelj Jimmy Perez shvaća da je pred njim izuzetno težak zadatak.

Autorica nas upoznaje s mnoštvom likova, dok njihovom karakterizacijom utječe na to da nam ih sve predstavi kao potencijalne krivce za ubojstvo. Radnja se ne odvija brzo, ali ima dosta preokreta. To utječe na neizvjesnost u knjizi, a kraj je svakako iznenađujući. Ono što mi se u knjizi najviše dopalo jest to što je roman jako atmosferičan. Opisi otočja, hladnoće i izoliranosti ovog mjesta gotovo su opipljivi.


Iako su stanovnici otočja sumnju usmjerili na samo jednu osobu, Jimmy Perez mora ostati nepristran i uzeti sve mogućnosti u obzir. Autorica je savršeno dočarala kako jedan ovakav događaj u potpunosti razori jednu malu zajednicu gdje svatko svakoga zna. Mirno susjedstvo u tren oka pretvara se u mjesto u kojem vlada strah za vlastiti život, a glavni zadatak Pereza je pronaći krivca i omogućiti stanovnicima da ponovno mirno žive u svojim domovima.

Zanimljiv i nepredvidiv početak serijala u kojem upoznajemo istražitelja kojeg ćemo pratiti i u idućim nastavcima. Ne baš detaljan opis Jimmyja Pereza kod čitatelja izaziva zanimanje za idućim nastavkom jer želimo saznati više o ovom zanimljivom liku, a to je svakako poželjno. Knjiga je lijepo pisana, brzo se čita i okupira pažnju čitatelja od prve stranice. Ne bih ju svrstala među najzanimljivije krimi romane koje sam čitala, ali svakako se radi o jednoj dobroj knjizi koja traži nastavak i nadam se da ćemo ga uskoro i dobiti. 😊

Primjedbe

  1. Bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. dralaba3000@gmail.com. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovati ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr alabi na email: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    OdgovoriIzbriši
  2. Moje ime je Shira elijah, želim podijeliti radosnu vijest o svom životu sa svima i onima kojima je potrebna pomoć u braku/vezi. Patila sam šest godina, muž me napustio i nastavila sam rađati drugu ženu samo zato što me njegova obitelj nije voljela, a jer mu nisam mogla roditi bebu, sedam godina sam plakala jer se muž razveo od mene. Tražio sam čaroliju da mi je oblak pomogao na netu, sreo sam toliko mađioničara, svi su skupili novac a da mi nisu pomogli, ali 3. kolovoza 2021. vidio sam online donaciju dobrog mađioničara po imenu dr. Alaba. Odlučila sam ga kontaktirati kada sam ga kontaktirala, rekao mi je da je moj problem riješen jer sam ga kontaktirala, ispričala sam mu sav svoj problem i obećao mi je pomoći da vratim muža. Dr alaba me uputio i pokazao što da radim tako da ja slijedim sve upute i radim ono što je tražio nakon tri dana rekao mi je da će me muž nazvati prije nego što zaspim taj dan i ispričati se. Kad mi je sve ispričao, nazvao me muž i zamolio da mu se vratim nakon šest godina razvoda. Danas dijelim ovu poruku jer želim da svijet zna i da je to dobar posao, a također sam jako sretna što sam trudna i za one od vas kojima je potrebna pomoć, problemi na poslu ili napredovanje kontaktirajte dr. Alabu danas i riješite svoj problem ovdje je email: dralaba3000@gmail.com ili whatsapp/viber s njegovim brojem telefona: +1(425) 477-2744, obećavam vam da će vaš problem biti riješen

    OdgovoriIzbriši
  3. DR ISIKOLO se ne može uspoređivati po pitanju rješavanja vaše veze ili bračnih problema. Moje ime je Lucija Andrej. Borila sam se s depresijom već jako dugo znajući da je to rezultat slomljenog srca kada me moj dečko napustio zbog druge dame. Nikada nisam znala da je donio odluku da ode od mene sve dok nisu prošli mjeseci i nisam ga mogla dobiti. Morao sam kontaktirati DR ISIKOLA kad sam čuo za njega. Rekao mi je sve što je potrebno učiniti da se obnovi ljubav i veze između mene i mog muškarca što je i učinio. Rezultat se počeo očitovati  nakon 48 sati kao što je obećao. Ovo možda zvuči čudno, ali 100% je istina da on nikoga ne iznevjerava. Ne brinite više i kontaktirajte ga sada. e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com ili mu pošaljite poruku putem WhatsAppa/Vibera +234-813 326 1196.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar