Plašljiva vjeverica, Melanie Watt

Izdavač: Naklada Nika
Moja ocjena: 5/5


Strah od mraka kod male djece gotovo pa je uobičajen. Obično se javlja u dobi od treće pa do šeste godine i uzrok je njihove bujne mašte. Boje se ostati sami u mraku i obično imaju ružne snove pa se bude tijekom noći. Ovo podjednako može biti stresno za roditelje, kao i za samu djecu i to govorim iz vlastitog iskustva. Niti naše dvije curice ovaj strah nije zaobišao. No svemu ima lijeka, pa i ovome, a to nas je na vrlo zabavan način naučila Plašljiva vjeverica.

Vjeverica u ovoj simpatičnoj, edukativnoj slikovnici bori se s istim strahovima; ne želi spavati jer se boji mraka i svega onoga što bi iz mraka moglo izići. Stoga smišlja zanimljive noćne zadatke koji će ju održavati budnom do jutra, no ubrzo uočava loše posljedice neprospavane noći. 


Uz dobar akcijski plan vjeverica nastoji pobijediti sva čudovišta koja se po noći mogu pojaviti, no kada se plan pomalo izjalovi, a vjeverica od umora zaspi, idućeg jutra shvaća kako je lijepo biti naspavan, odmoran i pun energije. 

Uz preslatku vjevericu moje su curice shvatile da one nisu jedine koje se boje mraka te ih je priča poprilično ohrabrila da se i same izbore protiv svojih strahova. Također, na zanimljiv im je način istaknula posljedice nenaspavanosti, ali isto tako i prednosti dobro prospavane noći. 


Obzirom da je roditeljska podrška u ovakvim situacijama najvažnija, odlučila sam ovu knjigu čitati zajedno s njima i na taj način poticala razgovor o njihovim strahovima. Vrlo brzo sam imala osjećaj da se osjećaju sigurnije i nekako su i same brzo shvatile da je strah samo dio njihove mašte. Kao i sa svim dječjim fazama, potrebno je vremena i strpljenja, ali moram priznati da nam je u ovoj borbi vjeverica puno pomogla.

Ono što se meni najviše sviđa u ovoj slikovnici jest to što se bavi ozbiljnom temom, ali je sve zajedno prikazano na šaljiv, zabavan i djeci prilagođen način. Količina teksta neće im biti zamorna za čitanje, velike ilustracije učiniti će čitanje još zanimljivijim, a šarenilo u slikovnici unijelo je veliku pozitivu i veselje u priču. Od nas imate veliku preporuku. 😉


Primjedbe