Hektor i Leopoldina, Kašmir Huseinović

Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 5/5


Slikovnica govori o mišu Hektoru koji živi monotonim, pomalo dosadnim životom. Nezadovoljan je na poslu, smeta mu gradska buka i svakodnevna gužva, a kada dođe doma osjeća se usamljeno. 

Jednog dana miš Hektor odluči promijeniti svoj život. Napušta svoj naporni posao i odlazi živjeti na selo. Tamo ga svi dočekaju raširenih ruku, pronalazi novi posao u kojem uživa, a sasvim neočekivano pronalazi i ljubav svog života. 


Hektor miš podjeća me na većinu nas; živimo užurbano, nezadovoljni na poslovima koje radimo, zagušeni gradskom vrevom i bukom, sve udaljeniji jedni od drugih. Hektor nas uči da je važno promijeniti one stvari koje nas čine nesretnima, bilo da se radi o poslu, mjestu gdje živimo ili ljudima kojima smo okruženi. 


Motivirajuća i edukativna priča koja govori o zadovoljstvu samim sobom i svijetom oko nas, o ljubavi i prijateljstvu, o novim počecima i životnim promjenama koje donose sreću i zadovoljstvo. 

Hektor i Leopoldina poučna je slikovnica iz koje puno mogu naučiti i djeca i odrasli. Tekst je jednostavan za čitanje i prilagođen najmlađima, dok su ilustracije živopisne i donose predivne prizore prirode i životinja. Predivne, šarene stranice savršeno upotpunjuju tekst i čine jednu zabavnu, zanimljivu i vrlo lijepu slikovnicu. 

Primjedbe