Superglista, Julia Donaldson

Broj stranica: 32
Izdavač: Ibis Grafika
Moja ocjena: 5/5



Brzo nakon što je stigla na naše police ova je knjiga postala jedna od najčitanijih u našem domu, a Superglista sad je naša najdraža junakinja. Ova se knjiga našla u predivnoj Kutiji knjiga koju smo dobili od izdavača Ibis Grafika, a cure su se u nju doslovno zaljubile na prvi pogled. Od tad njihove male rukice više puta dnevno listaju ovu knjigu, a mama i tata uživaju u zajedničkom čitanju.

Obično su u dječjim knjigama glavni junaci medvjedi, zečevi, psi ili mačke, a u ovoj predivnoj slikovnici glavna junakinja je glista. I upravo ju to čini posebnom i jako zanimljivom. Ona je superduga, supervijugava i superdobra glista, uvijek spremna pomoći svojim prijateljima u nevolji. U tren oka postat će duga vijača ili uzica za pecanje. No kada se i sama nađe u opasnosti, njeni će prijatelji priskočiti u pomoć i spasiti ju.



Zanimljiv tekst i predivne, živopisne ilustracije naprosto zovu male rukice da okreću stranice i postavljaju pitanja. Ova će slikovnica mališane naučiti koliko je u životu važno zajedništvo, pomaganje, prijateljstvo, nesebičnost, hrabrost, ali i prije svega zabava. Ova će priča djeci pokazati da uvijek trebamo biti uz svoje prijatelje te da ne možemo očekivati tuđu pomoć, ako ju i sami nismo spremni pružiti.



Priča je podjednako zabavna i poučna. Količina teksta i font prilagođeni su djeci koja tek kreću u čitateljske vode, ali dovoljno zanimljiva da drži njihovu pažnju i potiču na razmišljanje. Idealna je za čitanje s roditeljima ili bakama jer će djeca zasigurno postavljati pitanja i tražiti razgovor o temi koju knjiga obrađuje, a to je pravi način da uče i razmišljaju. Ako im želite pokloniti knjigu koja će ih zabaviti na dulje vrijeme, ali i iz koje mogu puno naučiti, Superglista je idealan izbor. Od mene imate veliku preporuku. ;)

Primjedbe