Damin gambit, Walter Tevis

Broj stranica: 297
Izdavač: Fokus na hit
Moja ocjena: 9/10Uvijek mi bude pomalo žao kad prvo pogledam seriju ili film pa tek onda knjiga stigne u moje ruke. Ne znači to nužno da ću si time pokvariti čitanje knjige, ali opet nekako više volim redoslijed knjiga pa serija ili film. Kada se radi o Daminom gambitu, moram reći da sam podjednako uživala i u knjizi i u seriji. Gledanje prve epizode brzo se pretvorilo u maratonsko gledanje cijele serije u jednom danu, a ništa sporije nije išlo niti s knjigom.

U ovoj me priči očarao glavni lik, Beth Harmon, s kojom se odmah od početka brzo povezujem i zajedno s njom slavim pobjede i očekujem nove borbe. Beth je jedan od onih likova koji potpuno okupiraju vašu pažnju pa sve događaje proživljavate zajedno s njom. No vratimo se na početak radnje.

Priča započinje kada Beth Harmon u automobilskoj nesreći ostane bez roditelja te je zaprimljena u dom za siročad koji vas neće ostaviti ravnodušnima kada čujete kako se „brinu“ o djeci.  Svakodnevno im daju razne tablete kako bi ih održavali mirnima i imali potpunu kontrolu nad njima. Beth će u tom istom groznom domu upoznati domara Shaibela koji će ju uvesti u svijet šaha. On vrlo brzo shvati da je Bethin talent nevjerojatan te ju prijavljuje na natjecanje u lokalnoj školi gdje igra protiv nekoliko dječaka i bez problema ih pobjeđuje. U međuvremenu jedna obitelj posvoji Beth, a kada njena nova majka shvati koliko mogu zaraditi Bethinim pobjeđivanjem u šahu, odluči uložiti svo svoje vrijeme kako bi s njom putovala i omogućila joj da sudjeluje na raznim natjecanjima.

Beth doživljava astronomski uspjeh u šahu koji je tih godina bio namijenjen isključivo muškarcima i sama njena pojava na natjecanjima uvijek je bila pomalo smiješna zbog reakcija muškog dijela. No Beth to nije spriječilo niti usporilo u njenom naumu. Ta strast s kojom ona igra šah, to je nešto što se rijetko viđa. Upravo zato svaku njenu pobjedu doživljavamo kao vlastitu.

Iako sam za ovu priču već par puta čula kako nije baš pisana za one koji ne znaju igrati šah i da će samo znalci shvatiti ovu knjigu ili seriju, ja se s tim ne bih složila. Dakako da je lakše i ljepše pratiti ovu priču ako razumiješ šahovske poteze, međutim ja nikako ne bih rekla da ova knjiga nije za one koji ne znaju igrati šah. Jer ova knjiga nije samo o šahu; dapače, ovo je knjiga o pobjedi i porazu, o hrabrosti, o borbi s unutarnjim demonima, o neprihvaćenosti žena u svijetu u kojem vladaju muškarci, o tužnoj sudbini djevojčice koju će strast prema šahu odvesti do samog vrha svijeta. Također, ovo je priča i o okrutnosti života, o ovisnostima, emocijama, prijateljstvu i ljubavi. Ovo je puno dublja priča od samih pobjeda u šahu ili bilo kojem sportu. To je za mene sasvim dovoljno razloga da knjigu pročitate; shvaćali vi šah ili ne.

Damin gambit je predivno ispričana priča koja se lako i brzo čita, nevjerojatno uzbudljiva i napeta, obuzima vašu pažnju od prve do posljednje stranice, dugo se pamti i preporuča svima. Atmosfera i gradovi u koje Beth odlazi kako bi sudjelovala na turnirima su toliko realno dočarani da imate osjećaj kao da putujete zajedno s njom. Osim toga, jako mi se sviđa karakterizacija likova u ovoj knjizi, odnosno glavnog lika Beth Harmon, djevojke koja je jednako ovisna o tabletama kao i o šahu. Kroz igranje šaha autor savršeno dočarava njen karakter i stvara potpunu sliku o liku koji je podjednako hrabar i ranjiv, pametan, intuitivan. Do kraja knjige ostaje samo pitanje koja od njenih ovisnosti će biti jača. Tko bi rekao da šah može biti tako zanimljv i napet? 😊 Od mene imate veliku preporuku!

Primjedbe