Vrtlog, Yrsa Sigurđardόttir

Broj stranica: 400
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 10/10



Yrsa Sigurđardόttir oduševila me knjigom DNK i zaista sam jedva čekala iduću knjigu. Za one koji ne znaju, DNK je prva knjiga u u serijalu Children's House, a Vrtlog predstavlja drugu od ukupno šest njih do sada izdanih. Veselim se svakoj idućoj jer ova autorica zaista odlično piše i njeni romani u potpunosti ispunjavaju sve što se od jednog trilera očekuje.

U Vrtlogu nam donosi priču o nestanku djevojčice i zastrašujućim zločinima koji će se nizati jedan za drugim, a sve će započeti porukom koja najavljuje smrt šestero ljudi, pronađenoj u školskoj vremenskoj kapsuli, deset godina nakon što je zakopana. Detektiv Huldar preuzima slučaj, a psihologinja Freya pomaže mu otkriti prave motive djeteta koje je ovu poruku napisalo.


Ovaj odličan islandski triler donosi pravi vrtlog nevjerojatnih zločina, napetosti, zamršene istrage, emocija, patnje, boli, osvete, života i smrti. Odlično ispričano, vrlo zanimljivo i napeto, u potpunosti okupira pažnju čitatelja i ne popušta do samog kraja. Iako se proteže na 400 stranica, čita se jako, jako brzo. Jednostavno je teško ostaviti ovu knjigu sa strane i raditi nešto drugo. Čim krenete čitati, ta poglavlja koja se brzo izmjenjuju potpuno vas obuzmu i samo želite čitati i čitati dok ne saznate pravu istinu. Ima dosta preokreta, zanimljivih likova koji nas često namjerno odvlače u pogrešnom smjeru, da bismo negdje pred sami kraj shvatili tko je pravi ubojica. Uzbudljiv zaplet, zastrašujući zločini, odlična karakterizacija likova i vrlo jeziva atmosfera – samo su neki od elemenata koji krase ovaj triler. 

Ono što mi se jako sviđa u ovoj knjizi jest to da, osim odlično osmišljene radnje i zločina koji nikada nisu jednostavno izvedeni, autorica vješto plete priču i o odnosu Huldara i Freye. Iako na kapaljku, ali opet vrlo mudro, daje nam detalje o njihovom odnosu i to savršeno paše kao mali odmor od krvavih scena i napete istrage. Sve u svemu, Yrsa nam donosi knjige koje podižu razinu kvalitete ovog žanra i zaista se njeno pisanje ističe u moru trilera koji sve više sliče jedan drugome. Kvaliteta njezinog pisanja meni je teško usporediva s drugim autorima ovog žanra, što potvrđuje zašto je Yrsa jedna od najuspješnijih spisateljica trilera današnjice. Od srca preporučam i prvi i drugi dio ovog serijala koji doduše nisu povezani radnjama, ali opet savjetujem da krenete čitati od prvoga, ponajviše zbog glavnih likova i odnosa među njima.

Primjedbe