Supruge, Tarryn Fisher

Broj stranica: 313
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 9/10



Četvrtak je ženica ludo zaljubljena u svog supruga Setha, muškarca njezinih snova. Toliko zaljubljena da ga pristaje dijeliti s druge dvije supruge. Dobro ste pročitali 😀 Seth je poligamist i svoju ljubav podjednako daje trima ženama, pod uvjetom da one nikada ne požele upoznati jedna drugu, niti išta znati jedna o drugoj. Druge dvije ženice su Ponedjeljak i Utorak, nazvane po danima u tjednu jer se Seth tim danima viđa s njima.


Četvrtak pristaje na sve ovo i potpuno uživa u njegovu društvu, onim danima kada je Seth kod nje. Iako vrlo znatiželjna, pristaje ništa ne upitkivati o drugim ženama, jer takav je dogovor. No počinje sve više razmišljati o njima, tipično žensko, jednostavno se pita kakve su one, voljela bi se usporediti s njima, vidjeti kako izgledaju, kako Seth s njima provodi vrijeme ili što mu to one daju, a ona ne. Jednog dana slučajno naiđe na sitan trag u Sethovom kaputu i saznaje tko je žena koja joj muža preuzima ponedjeljkom. I tako malo pomalo, iz čiste znatiželje i ljubomore, počinje istraživati i nailazi na neke čudne informacije o Sethu, ali i drugim dvjema ženama. (A i on je bome naivan ako je mislio da niti jedna od njih neće početi istraživati. Onda zaista ne poznaje žene, unatoč tome što ih ima tri.😊) Priča lagano odlazi u drugom smjeru i uz nekoliko preokreta dolazimo do situacije kada se pitamo što je tu stvarno, a što je Četvrtak umislila.

Ovo je jedan neobičan, uvrnut i prilično originalan roman koji se čita u jednom dahu, odnosno u komadu. Nema tu prekidanja pa nastavljanja sutra, čita se sad i odmah, ostavljaš sve ostalo što imaš za raditi. Barem je tako kod mene bilo. Napetosti nimalo ne fali, a i napokon da se netko sjetio u psihološki triler ubaciti i malo prostota i seksa. 


Osim što je zanimljiva, ova priča potiče i na razmišljanje o tome biste li ikada sami sebi dozvolili da se nađete na mjestu ove žene. Ja ne znam kakav bi to muškarac trebao biti da ja pristanem dijeliti ga s drugim ženama. No shvaćam da postoje osobe koje žive ovakvim načinom života i vole više ljudi istodobno, stoga jako cijenim ideju autorice da baš tu temu pretvori u jednu originalnu i vrlo zanimljivu knjigu.

Moram priznati da nisam baš najzadovoljnija raspletom priče i pojašnjenjima nekih zavrzlama, ali to nije značajno utjecalo na moj cjelokupni dojam o knjizi. Očekivala sam potpuno drugačiji kraj pa sam valjda zato zericu ostala razočarana jer je autorica otišla u potpuno drugačijem smjeru i tako nam pokazala koliko nas vlastiti mozak može prevariti. Dok je Četvrtak otkrivala što je umislila, a što je stvarnost, istodobno se autorica poigravala i s mojom glavom pa više nisam imala pojma tko je tu lud, a tko nije.

Sve u svemu, od mene imate veliku preporuku za ovu knjigu. Nekome se možda neće svidjeti tematika, nekome se možda neće sviđati kraj, možda se nećete uspjeti poistovjetiti s likovima, no sve skupa gledano, autorica je ovom knjigom uspjela potpuno okupirati pažnju čitatelja, držati vas na rubu sjedala do posljednje stranice, a da pritom u potpunosti uživate dok čitate o ljubavnim zavrzlamama i raznim spletkama. Jedan dan će vam biti dovoljan da ju pročitate, pa ju malo pogurajte preko reda. 😊

Primjedbe