Preživjeli, Jane Harper

Broj stranica: 315
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 10/10



Čitala sam sve romane Jane Harper, jedan za drugim, kako su izlazili i uvijek s nestrpljenjem čekala idući. Njene me knjige svaki put iznova oduševe, njezin stil pisanja ponovno i ponovno dokazuje kvalitetu njenog stvaralaštva, a u svakom me romanu vješto prebaci iz stvarnosti u Australiju pri čemu vrlo intenzivno proživljavam sve ono što zadesi glavne likove. Nakon čitanja njenih romana uvijek se divim njenoj moći da toliko snažno obuzme pažnju čitatelja i ne popušta do samog kraja.

Roman Preživjeli četvrti je po redu roman ove autorice preveden na hrvatski u izdanju Profila. Nimalo lošiji od ostalih, ovaj roman vodi nas u tasmanijski gradić Evelyn Bay, kojeg ćemo, zbog detaljnih opisa, upoznati prilično dobro, baš kao i njegove stanovnike. Ovaj je gradić prije dvanaest godina zadesila velika oluja u kojoj su stradali ljudi, ali i njihova imovina. Neki su nakon oluje odlučili zauvijek napustiti ovaj gradić, dok su neki odlučili ostati i suočiti se s onim što im se dogodilo. Bilo kako bilo, ovaj gradić oluja je obilježila zauvijek i ovdje više ništa nije kao što je nekad bilo.


Kieran Elliot vraća se u Evelyn Bay, njegov nekadašnji dom, gradić u kojem i sada žive njegovi roditelji, ali i nekoliko njegovih najboljih prijatelja iz djetinjstva. Pretpostavljate, Kieran je bio jedan od onih koji su odavde odlučili pobjeći jer se nije mogao nositi s tragedijom koja ga je zadesila, a za koju je i sam bio djelomično kriv. Sada ovdje dolazi sa svojom suprugom Mijom i njihovom tromjesečnom kćerkicom kako bi posjetio svoje roditelje. No vrlo ubrzo nakon njihovog dolaska, Evelyn Bay pogađa nova tragedija: na plaži je pronađeno mrtvo tijelo djevojke koja je radila u lokalnom restorančiću.

Savršen prikaz surove prirode, njenih ljepota, ali i opasnosti, jedan su od glavnih aduta ove autorice. Ona ocean prikazuje kao predivno prostranstvo, ali i kao smrtnu opasnost za sve one koji ne znaju kada pobjeći na vrijeme jednom kada dođe plima. Predivan obalni gradić u trenu se pretvara u mjesto prepuno tajni u kojem cura na sezonskom radu nakon ljeta osvane mrtva.


Kreće istraga koja će biti vrlo složena i postavljati razna pitanja, a vežu se naravno i uz oluju i tadašnje događaje. Jer, čini se, ništa nije zapravo riješeno, nego su svi samo pobjegli od onoga što se dogodilo i odlučili zaboraviti. Iako je mislio da je pobjegao od prošlosti, Kieran shvaća kako ju nikada neće moći zaista ostaviti iza sebe nego će morati naučiti živjeti s njom. No kada krene otkrivanje zakopanih tajni, čini se kako prava oluja tek stiže.

Ovo je odličan kriminalistički roman koji osim vrlo zamršene istrage donosi i priču o obitelji, prijateljstvu, ljubavi, djetinjstvu, tajnama, osjećaju krivnje i tuge, bolnim uspomenama. Jane Harper nije bez razloga prozvana jednom od najboljih autorica krimi romana našeg doba; njeni su romani puno, puno više od toga – ona uspješno kombinira psihološke aspekte, slojevitu radnju, vrtlog emocija, odlično okarakterizirane likove, vrlo realan prikaz mjesta radnje te istragu koja uvijek pokreće milijun pitanja. Knjiga se brzo čita, ima dosta preokreta, napeto je od samog početka do kraja, bez imalo popuštanja. A ono što najviše volim u njenim knjigama jest to što svaku emociju s likova prenosi na čitatelja, u potpunosti i vrlo intenzivno. Svaki njen roman od srca preporučam pa tako i ovaj. 😊

Primjedbe