Kratki odgovori na velika pitanja, Stephen Hawking

Broj stranica: 191
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 8/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Stephen Hawking britanski je teoretski fizičar i jedan od najznamenitijih znanstvenika našeg doba. Napustio nas je 2018. godine, no rezultati njegovog rada i cjeloživotnog djelovanja još će dugo ostati s nama. Ovo je posljednja knjiga koju je napisao, a u njoj nam donosi odgovore na neka vrlo važna i zanimljiva pitanja.


Odgovori koje Hawking piše kroz ovu knjigu duboko su ukorijenjeni u njegovu znanost i detaljno obrazloženi. Također su i vrlo mudri, poticajni te izražavaju njegovo bogato znanje, iskustvo i ljubav prema znanosti. Cijeli svoj život, kroz svoj rad, težio je tome da nama, običnim ljudima, približi znanost i njenu važnost za budućnost života na Zemlji.


Ne mogu reći da je knjiga jednostavna i laka za čitanje zbog stručnih termina kojima obiluje, što je neizbježno obzirom na tematiku, ali smatram da je maksimalno prilagođena „običnim“ čitateljima i da ćete ju, uz trunkicu jaču koncentraciju, sasvim dobro razumjeti. Ono što ćete svakako ovom knjigom dobiti jesu odgovori na velika pitanja koja nas sve zanimaju, a kao stanovnike ovog planeta, podjednako nas se tiču. 

Kako je počeo život na Zemlji, postoji li Bog, kakva nam budućnost na Zemlji čeka, hoće li nas umjetna inteligencija nadmudriti, je li moguće putovati kroz vrijeme, što je u crnoj rupi – na ova i još neka pitanja pronaći ćete odgovore u ovoj knjizi. Nije slična niti jednoj drugoj knjizi i bila mi je pravo osvježenje u odnosu na knjige koje inače čitam. Nije od onih knjiga koje se pročitaju u sat ili dva, ali je svakako od onih knjiga koje se dugo pamte.

Primjedbe