Morpho amathonte, Nada Topić

Broj stranica: 147
Izdavač: VBZ
Moja ocjena: 8/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Nada Topić hrvatska je književnica poznata po nizu pjesničkih zbirki, a objavila je i nekoliko slikovnica, lirsku prozu te kratke priče, dok je Morpho amathonte njen debitantski roman.


Za mjesto radnje autorica je odabrala maleni pariški lokal kojeg vode Yordana i njezin sin Jean. Yordana je rodom iz Bugarske, a vlada neobičnom vještinom namiještanja kostiju. Uz to, u svojem lokalu Yordana liječi i duše ostavljenim i progonjenim ženama, pa se tako u priču uključuju nesretne žene poput Nizar, Irene, Oksane i Yasmin, koje ovdje ostaju neko vrijeme kako bi izliječile dušu, a zatim nastavile dalje sa životom. Od svih njih, autorica je najviše naglasila priču o Ireni, djevojci s tetovažom plavog leptira, u potrazi za svojom starijom sestrom čija je posljednja adresa bila upravo Yordanin lokal.

Autorica je roman podijelila u šest priča dok će prvu i zadnji priču ispričati Jean, Yordanin sin te na taj način sve priče na neki način povezati u jednu cjelinu. Od prve do zadnje, sve su priče podjednako zanimljive, duboke, slojevite, bogate emocijama. Čitat ćete ih brzo, ali dugo pamtiti.


Predivno napisane priče, dirljive i dojmljive, obogaćene lijepim monolozima i dijalozima, savršen su spoj proze i poezije kroz koji je autorica potvrdila kvalitetu svog pisanja. Iako su ispunjene teškim sudbinama, patnjom i nasiljem, ove priče ipak vraćaju nadu u bolje sutra te u psihičko i fizičko ozdravljenje. Upravo leptir vjerno prikazuje krhkost ljudske duše, ali i snagu slobode i preživljavanja. Ovaj roman ispričan u manje od 150 stranica, brzo se čita, a ja ga od srca preporučam kao vikend ili večernje štivo koje budi emocije i ostaje dugo u sjećanju.

Primjedbe

Objavi komentar