13 razloga, Jay Asher

Broj stranica: 208
Izdavač: Vorto Palabra
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



13 razloga izvrstan je roman za mlade, napet, zanimljiv i dubokouman, a obrađuje teme u kojima će se pronaći svaka mlada osoba. Brzo se čita, nepredvidiv je, prilično tužan, ali istodobno vraća nadu da mladim ljudima možemo pomoći onda kada nas najviše trebaju. Iako su u glavnoj ulozi tinejdžeri, smatram da je ovaj roman vrlo zanimljiv, ali i koristan, čak i široj publici. Preporučujem ju podjednako i tinejdžerima i roditeljima; smatram da će se mladi ljudi lako poistovjetiti s likovima iz romana, dok će se roditelji podsjetiti koliko je odrastanje teško i kakvi su nas to sve problemi mučili u tim godinama te kako svojoj djeci mogu pomoći da lakše prebrode ovo teško doba i suoče se s izazovima koji su pred njih postavljeni.

Napeta od prve stranice, ova nas knjiga vraća u srednjoškolske dane kada nam se sve činilo tako kompliciranim; od odnosa s roditeljima i prijateljima, prve zaljubljenosti, loših ocjena, pijanstava do otkrivanja samog sebe i suočavanja sa svojim strahovima. Jako puno mladih osoba u tim godinama bori se s pomiješanim emocijama koje često vode u krivom smjeru. Bore se kako bi bili što popularniji među prijateljima, dok tek upoznaju sami sebe i svijet oko sebe. Kada se danas sjetim svojih srednjoškolskih dana, tek sada shvaćam koliko sam se brinula oko stvari koje mi se sada čine nevažnima. No to je ono što je kod nas odraslih bitno; važno je da se prisjetimo kako je to biti tinejdžer i pokušati razumjeti probleme svog djeteta, jer njemu oni nisu nevažni. Upravo o tim problemima može ovisiti njegova budućnost, njegovi osjećaji, njegovi stavovi o samome sebi, ali i o drugima.


Clay Jensen srednjoškolac je koji će nas voditi kroz ovu priču osjetljive teme. Njegova simpatija i jedna od najuzornijih učenica, Hannah Baker, prije nekoliko dana počinila je samoubojstvo. Kada se Clay jednog dana vrati iz škole, na kućnom pragu dočekat će ga paket u kojem se nalazi sedam audiokazeta, sa trinaest priča. Svaka priča odnosi se na jednu osobu iz škole, a svaka od tih osoba na neki je način utjecala na Hannu i njenu odluku da počini samoubojstvo. Također, svaka od tih osoba mora preslušati kazete i proslijediti ih idućoj osobi u nizu. U suprotnom će sve snimke postati javne. Pritisnuvši play, Clay se uz pomoć Hanninog glasa vraća u prošlost i saznaje kojih je to 13 osoba učinilo nešto loše Hanni da se ona odlučila okončati svoj život. Još gore, saznat će što joj je on učinio pa se našao na tom popisu.


Iz priče upoznajemo prvenstveno Hannu i shvaćamo da je ona „obična“ tinejdžerica koja se samo želi uklopiti u društvo i biti prihvaćena. No kada krenu glasine o Hanni, koje su daleko od prave istine, ona će u sebi početi sakupljati tugu i bijes, a kada se na to nadodaju svi ostali događaji koji su uslijedili, Hanna jednostavno odustaje od borbe i pada pod snagom tereta koji se sastoji najviše od tuđih zločestih tračeva, ružnog ponašanja, psihičkog zlostavljanja, a na kraju i silovanja. Najteže od svega mi je bilo čitati kako baš nitko nije prepoznao njene znakove koji su ukazivali na ovakav kraj.


Osim teme i načina na koji je ova priča ispričana, knjigu krasi i odlična karakterizacija likova. Ima ih puno, a autor se svakome od njih detaljno posvetio. Svatko od njih na svoj je način i svojim djelima utjecao na Hannu, a isto tako, svatko je od njih mogao utjecati na to da Hanna odluči drugačije. Time nam autor želi poručiti koliko je važno da slušamo jedni druge, da se lijepo ponašamo jedni prema drugima jer nismo ni svjesni koliko jedna ružna riječ može povrijediti drugu osobu; osobu koja je ionako već na rubu, koja traži našu pomoć, a mi ju samo gurnemo od sebe. Za sve roditelje ova knjiga poručuje: slušajte svoju djecu, ne umanjujte njihove probleme samo zato što su mladi i što tek uče, njima su njihovi problemi jako veliki, u tim godinama su jako osjetljivi na sve, čak i ono što se nama čini kao glupost, njima to može biti razlog da odluče učiniti nešto što se nikada više ne može ispraviti.

Primjedbe