Metoda Bullet Journal, Ryder Carroll

Broj stranica: 320
Izdavač: Koncept izdavaštvo
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE 




Moderna svakodnevica od nas traži potpunu koncentraciju u svim našim obavezama i zadacima kojih često imamo i previše. Danas je, više nego ikada, važno ili čak presudno, dobro organizirati naše vrijeme kako bismo u moru obaveza bili što uspješniji. Zašto bismo sve naše zadatke držali u glavi, umjesto da rasteretimo svoje misli i jednostavno zapišemo svoje svakodnevne obaveze, misli i ideje. Tako ćete lakše pratiti svoje navike i učinkovitije obavljati zadatke. Sve što vam treba jesu olovka i bilježnica, a ako se pitate zašto biste pored svih obaveza još i dnevnik pisali, e pa upravo zato da te obaveze smanjite, organizirate svoje vrijeme i budete što produktivniji u vašem radu. Ukratko: da posložite vlastiti život.



Autor ove metode, a kasnije i knjige, Ryder Carroll godinama je isprobavao razne načine i sustave organizacije vremena poput raznih aplikacija, dok nije shvatio da su mu olovka i bilježnica u tome najbolji prijatelji pa se tog načina primio i nastavio tako funkcionirati i živjeti. Misleći kako će možda pomoći svojima prijateljima i bližnjima, preporučio im je svoju metodu niti ne sluteći da će ona postati toliko popularna diljem svijeta.

Čar ove metoda upravo je jednostavnost njenog provođenja. Cilj je zabilježiti što ste učinili u prošlosti, suočiti se s trenutnim zadacima kako biste lakše postigli zacrtane ciljeve u budućnosti. Iako se čini kao pusto bilježenje svega onoga što vas je snašlo, autor ističe kako je ova metoda puno više od običnog piskaranja. Ovom metodom možete eliminirati sve one sitne smetnje koje vas sprječavaju u velikim pothvatima te usmjeriti pažnju na upravo te velike, značajne pothvate koji su bitni za vaš posao i osobni život.


Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, zanimljiva je i pristupačna baš svima, čak i onima koji prvi put čuju za ovu metodu. Podijeljena je na pet dijelova; od same pripreme do načina kako ju provesti u stvarnom životu. Tu su također korisne i zanimljive ilustracije koje će pomoći da lakše shvatite što vam autor želi poručiti.

U vrijeme kada žongliramo između kućanskih poslova, odgovaranja na poruke i e-mailove, prisutnosti na društvenim mrežama, provođenja vremena s obitelji i prijateljima, pomažući si pri tome raznim kalendarima i aplikacijama, teško je povjerovati da jedna obična bilježnica može biti tako moćan alat. No kada jednom pročitate ovu knjigu, shvatit ćete zašto je tako dobro sve zapisati i osloboditi vlastite misli. Preporučam svima izgubljenima u dnevnim zadacima, ali i onima kojima sve ide po planu. J

Primjedbe