Oporavak Rose Gold, Stephanie Wrobel

Naslov: Oporavak Rose Gold
Autor: Stephanie Wrobel
Broj stranica: 311
Izdavač: Vorto Palabra
Cijena: 129,00 kn
Moja ocjena: 8/10
Svoj primjerak kupite OVDJE



Osamnaest je godina Rose Gold živjela u laži. Cijelo djetinjstvo provela je po bolnicama, u invalidskim kolicima, prikopčana na cjevčicu za hranjenje. Niti jedan doktor nikada nije ustanovio od čega Rose Gold zaista boluje. Osamnaest je godina trebalo proći da se otkrije prava istina: Rose Gold ne boluje od ničega, nego ju je vlastita majka svakodnevno trovala kako bi kćer bez prestanka bila ovisna o njoj.


Nakon pet godina provedenih u zatvoru, Patty i dalje negira zločin za koji je osuđena. Rose Gold je spremna izravnati račune s majkom, čuti pravu istinu i krenuti ispočetka, unatoč paklenom djetinjstvu koje joj je priuštila, unatoč tome što ju je pretvorila u nesigurnu i emocionalno poremećenu osobu. Rose Gold čak pristaje da se majka useli s njom u kuću koju je upravo kupila. Sada kad je i ona majka sinčiću Adamu, čini se kako zaista želi popraviti svoj odnos s Patty. No koje su njene stvarne namjere i zašto je tako strpljivo čekala majčin izlazak iz zatvora? Nakon toliko patnje i boli, kako može ponovno vjerovati majci? Tko bi normalan pristao ponovno živjeti s osobom koja ti je uništila život?


O samoj radnji vam ne želim više pisati, mislim da i previše toga piše na koricama knjige. Sve u svemu, pred vama je jedna zanimljiva priča o uvrnutom odnosu majke i kćeri. S niti jednom od njih dvije se nisam uspjela povezati niti suosjećati, pa čak niti s Rose Gold. Jer ni ona ne ostavlja dojam dobre osobe. Brzo ćete shvatiti da je majka na njoj ostavila duboke tragove, da se Rose Gold pretvorila u osobu koja točno zna što želi i ne bira sredstva kojima će to postići. Pri tome nije nimalo dobronamjerna.

Iako se svrstava u psihološke trilere, za mene je ovo više obiteljska drama. Za triler joj ipak fali malo napetosti i nepredvidivosti. Ali ono što ova knjiga svakako jest to je odličan dvoboj ličnosti od kojih niti jedna nije baš normalna; dvoboj između bolesno sebične majke i emocionalno iscrpljene kćeri. Obadvije pokušavaju svojim izopačenim metodama dobiti barem malo nečije ljubavi. Knjiga se brzo čita, nema dosadnih dijelova i nepotrebnog teksta, likovi su više nego zanimljivi, kraj neočekivan i možemo reći da zadovoljava pravdu.


Ovo je priča o novim počecima, o oprostu, dobrim i lošim namjerama, spletkama, lažima, opsesijama, pomirenjima i osvetama. Autorica je vrlo spretno kombinirala prošlost i sadašnjost te ispričala priču iz perspektive dviju ličnosti, bez da odvrati pozornost od čitanja ili radnju učini imalo dosadnom.

Na kraju krajeva, ova knjiga postavlja jedno važno pitanje, a to je: je li majka uvijek najbolja opcija za dijete? Koliko je u svijetu ovakve djece čije se majke služe opasnim i opsesivnim metodama kako bi učinile da njihovo dijete zauvijek treba njihovu pomoć?

Primjedbe