Dječji mozak objašnjen roditeljima, Alvaro Bilbao

Naslov: Dječji mozak objašnjen roditeljima
Autor: Dr. Alvaro Bilbao
Broj stranica: 270
Izdavač: PULS
Moja ocjena: 9/10
Knjigu kupite OVDJE



Kako i sam autor kaže, odgoj djeteta nije ništa više nego podržavanje djeteta u razvoju njegovog mozga kako bi mu jednog dana upravo taj mozak omogućio samostalnost, postizanje željenih ciljeva i osjećaj ugode u svojoj koži. Zvuči dosta jednostavno, no ne kaže se bezveze da je biti roditelj najteži posao na svijetu. 😊


Odgoj je sam po sebi toliko kompleksan prvenstveno jer mi roditelji vrlo često zapravo ne shvaćamo kako djetetov mozak funkcionira i kako mu možemo pomoći da se što bolje razvija, nego slijedimo svoje roditeljske instinkte i pojedina društvena pravila, vjerujući kako je to najbolje za našu djecu. Svaki roditelj čini (ili barem pokušava činiti) najbolje za svoje dijete kako bi ono stasalo u odgovornu, inteligentnu, samostalnu i suosjećajnu osobu, no znamo li zaista kako utjecati na razvoj djeteta i činimo li to uopće na ispravan način?


Ova će vam knjiga odgovoriti na to, ali i na puno, puno drugih pitanja koje ste se sigurno često zapitali, a vezana su uz odgoj djeteta. Kroz čitanje ove knjige saznati ćete kako postići ravnotežu u odgoju i ići nekim srednjim putem koji će omogućiti i vama i djetetu da se osjećate ugodno u svemu što radite zajedno. Naučiti ćete također i koliko roditelji imaju utjecaja na razvoj djetetovog mozga, koliko na njegov razvoj utječe djetetov karakter, kako uskladiti racionalnu i emocionalnu inteligenciju kod djeteta, koliko na inteligenciju utječu geni ili koliko druga djeca utječu na vaše dijete. Vjerujte, ovo su samo neke od tema o kojima ova knjiga govori.


Ovo je za mene knjiga koju svaki roditelj treba pročitati jer iz nje se zaista može puno naučiti. Iako je utemeljena na znanstvenim istraživanjima, napisana je na jednostavan i zanimljiv način i lako se čita. Pomaže razumijeti kako dijetetov mozak funkcionira, a to zaista i jest ključ svega.

Upoznajte autorovo gledište na odgoj i počnite u njemu iskreno uživati. On će nam pokazati mnoštvo alata i tehnika koje su u praksi itekako primjenjive i mogu pomoći da na najbolji mogući način utječete na intelektualni i emocionalni razvoj djeteta. Autor će nam pojasniti koliko je važno naučiti pravovoremeno koristiti te alate i to kroz svakodnevne situacije s kojima se svi roditelji susreću; kao što su izljevi bijesa vašeg djeteta ili odbijanje ručka. Kada shvatite što se događa u mozgu vašeg mališana, na puno ćete stvari gledati drugačije i imati puno više strpljenja i razumijevanja za svoje dijete. Naravno, neće pomoći ako knjigu pročitate i nastavite po starome; iskoristite ove savjete i hrabro, ali strpljivo primjenjujte ih u odgoju vlastitog djeteta. 😊

Primjedbe