Same laži, Gillian McAllister

Naslov: Same laži
Autor: Gillian McAllister
Broj stranica: 363
Cijena: 99,00 kn
Izdavač: 24sata Knjige
Moja ocjena: 8/10


Rachel i Jack u sretnoj su vezi i čekaju bebu. Iako su zajedno samo sedam mjeseci i još uvijek upoznavaju jedno drugoga, uživaju u svakom zajedničkom danu, iščekujući novog člana obitelji. Zvuči idealno. No jedne će večeri Rachel slučajno pročitati e-mail upućen Jacku i stvari će se malo promijeniti. Naime, u e-mailu se spominje Jackova prošlost o kojoj Rachel ne zna baš ništa. Čini se kako Jack skriva nešto vrlo bitno i ne planira joj to otkriti. Malo pomalo, Rachel će istražujući njegovu prošlost, pokrenuti cijeli niz događaja koji bacaju sumnju na sve što joj je Jack do sada rekao o sebi.


Je li Jack uopće taj čovjek za kojeg se predstavlja ili je to samo maska? S druge strane, čini se kako ni Rachel nije bila u potpunosti iskrena prema njemu. Postoji događaj i u njenoj prošlosti koji je potpuno obilježio njen život, a nije spremna podijeliti to s Jackom. Ima li pravo od njega tražiti istinu, ako i sama skriva tajnu iz prošlosti?

Od savršene veze do iskvarenog odnosa zagađenog lažima, u samo jednom danu. Može li se uopće odnos izgrađen na lažima potpuno oporaviti i kako vratiti povjerenje u partnera ako niste sigurni što je uopće istina od svega što vam je rekao? Gdje laži počinju, a gdje završavaju i kako ponovno vjerovati osobi koja vam je toliko puta lagala?


Dramatičan i uvjerljiv prikaz kako laži i tajne mogu narušiti čak i vrlo stabilan odnos između dvoje ljudi. Povlači se pitanje koliko zaista poznajemo svoje bližnje i do kuda seže naše povjerenje u njih? Na što smo sve spremni zažmiriti i oprostiti nebi li naša sreća potrajala? Koliko sitne laži utječu na odnos između dvoje ljudi i mogu li nam trajno naškoditi? Sve ovo autorica je prikazala u odnosu Rachel i Jacka, a ostaje samo pitanje hoće li njih dvoje uspjeti jedno drugome oprostiti tajne i laži iz prošlosti ili će njihov odnos biti zauvijek izbrisan.

Iako se svrstava pod psihološke trilere, za mene je ova priča drama sa zadovoljavajuće sretnim završetkom. Radnja je polagana, bez naglih preokreta i s dobrom karakterizacijom glavnih likova. Završetak je pomalo očekivan, a kroz cijelu knjigu proteže se doza neizvjesnosti i iščekivanja, a sve je prilično uvjerljivo prikazano. Zanimljiva i napeta, iako nedostaje malo uzbuđenja u knjizi da bih ju mogla zvati trilerom. Svejedno preporučam knjigu, naročito ljubiteljima sporije radnje prepune skrivanja i tajni.

Primjedbe