Otkako sam kupila labuda, Tanja Stupar Trifunović

Naslov: Otkako sam kupila labuda
Autor: Tanja Stupar Trifunović
Broj stranica: 118
Cijena: 99,00 kn
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 8/10


Četrdesetpetogodišnja knjižničarka i dvadesetogodišnja studentica dramaturgije upuštaju se u odnos koji ni same ne znaju definirati jer nikad nisu iskusile ništa slično. Odnos pun strasti, ljubavi, čežnje. Komplicirani odnos s kojim se ne znaju nositi. Odnos kojega drugi ne bi shvatili, odnos kojega ni one same ne odobravaju.


Ovo je kratak roman u kojem autorica na vrlo zreo način i sasvim otvoreno progovara o ljubavi između dvije žene. Njihova veza od početka je osuđena na tužan završetak, no njih dvije kao da su ovisne jedna o drugoj, nastavljaju tu vezu koja naočigled ne donosi dobro ni jednoj ni drugoj, tu vezu koja je ograničavajuća, skrivena od očiju svijeta, na neki način opojna i toksična, vezu koja izaziva bol i pomiče granice.


Njih dvije su žene potpuno različitih godina i iskustava, mogle bi biti majka i kćer, a zapele su u ovom odnosu kojeg ni same ne shvaćaju. Čas se vole, čas se mrze, svjesne da to što one doživljavaju jedna s drugom nitko drugi nebi shvatio.

Ovo je prozno štivo prepuno strasti, ljubavi, zavođenja i žudnje. Priču nam autorica donosi potpuno pjesnički, a riječi kao da teku po papiru. Roman nije podijeljen na poglavlja nego se radi o jednoj cjelini. Nije ispričano kronološkim redom, nego nekom logikom sjećanja pripovjedačice, a to je knjižničarka koja, u pismu koje piše drugoj ženi, zapravo i sama pokušava shvatiti što njihov odnos predstavlja.


Izuzmemo li činjenicu da autorica u romanu govori o istospolnoj ljubavi, ipak je riječ o ljubavi, a to je nešto u čemu se svi možemo pronaći. Njihova je veza možda mrvicu kompliciranija jer se mora nositi i s predrasudama suvremenog svijeta, no ipak u svojoj srži komplicirana je jednako kao i mnoge druge ljubavne veze. Stoga je ovaj roman namijenjen svima i bilo tko se može pronaći u ovakvom, nedefiniranom, bolnom odnosu s drugom osobom. Svakako roman vrijedan čitanja i od mene imate preporuku.

Primjedbe