Parovi u zatočeništvu, Esther Perel

Naslov: Parovi u zatočeništvu
Autor: Esther Perel
Broj stranica: 263
Cijena : 129,00 kn
Izdavač: Vorto Palabra
Moja ocjena: 9/10
Knjigu naručite OVDJE


Osjećate li kako je moderan, ubrzan život iz naše svakodnevice gotovo izbrisao svo slobodno vrijeme? U kojem je trenutku postalo bitnije to da vam je stan čist od onoga kako se vi osjećate? Vrlo je lako zapeti u monotoniji svakodnevnice koja se vrti oko odlaska na posao, pospremanja stana, kuhanja, odgajanja djece, peglanja odjeće i sličnih poslova. Nakon cijelog dana u kojem ste vrlo malo vremena odvojili za sebe (ili niste uopće) jedva čekate leći u krevet i napokon predahnuti. A gdje je točno vrijeme za tjelesne užitke i igrice u spavaćoj sobi? Zašto seks često stavljamo na zadnje mjesto – nakon uspavljivanja djece, pospremanja igračaka ili nečeg trećeg? Je li zaista važno što suđe nije oprano ili ima još nečega u pozadini naše spremnosti da se odreknemo seksa zbog kućanskih (ili bilo kojih drugih) poslova?

Većina nas od ljubavne veze traži dugotrajnost i sigurnost, a od partnera očekujemo da nam pruži cijeli popis stvari te da istodobno bude nježan i zavodljiv, da s vama otvoreno komunicira, ali i da nešto misteriozno ostavi samo za sebe, da vam pruži stabilnost, ali i da je spreman za nova uzbuđenja i pustolove, da budete jako bliski, ali dovoljno udaljeni da vas i dalje seksualno privlači, da bude brižan, ali istodobno pomalo agresivan u seksu, da ima zaštitnički stav, ali da vas nikada ne sputava i ograničava te još puno, puno toga. Hm, postoji li partner koji zadovoljava sve ovo i je li to uopće moguće?

Knjiga počiva na autoričinom dvadesetogodišnjem iskustvu bračne terapeutkinje, a njene terapeutske metode sve su samo ne tradicionalne. Dok se u njenoj struci govori prvenstveno o emocionalnoj bliskosti između dvoje ljudi, Esther smatra da na prvom mjestu ipak treba biti tjelesni odnos jer tijelom često možemo drugoj osobi reći puno više nego samo riječima. U ovoj knjizi nam donosi mnoštvo priča stvarnih ljudi čije će nas priče potaknuti na razmišljanje i raspravljanje o mnogim temama vezanima uz seks.

Kako vratiti i oživjeti erotsku vitalnost i svo uzbuđenje, zabavu i radost koja se veže uz seks, kako održati strast i želju u dugotrajnim vezama te spriječiti da se istroše i nestanu, kako održati sigurnost u vezi, a ne podleći monotoniji i navikama, je li moguće imati i ljubav i strast u dugogodišnjim vezama i kako točno takve veze izgledaju? Na ova i mnoga druga pitanja pronaći ćete odgovore upravo u ovoj knjizi.

Jedna od glavnih podtema u ovoj knjizi je i roditeljstvo. Zašto upravo roditeljstvo tako često zadaje smrtonosni udarac seksu i kako da nakon rođenja djeteta ponovno budete ljubavnici, a ne samo roditelji? Kako između hranjenja, uspavljivanja, mijenjanja pelena, bočica, kašica, dudica i svega ostalog, pronaći vrijeme za sebe i volju i snagu za igre u spavaćoj sobi? O ovim i mnogim drugim podtemama vezanima uz seks pročitajte u ovoj nadasve zanimljivoj i edukativnoj knjizi u kojoj autorica posve otvoreno govori o tome kako ostvariti uzbudljiviji i zabavniji seks s osobom koju dugo i potpuno poznajete. Uz pregršt analiza slučajeva i korisnih savjeta, usudite se preispitati vaše stanje u spavaćoj sobi i pronađite ključne sastojke koji vam fale kako biste vratili požudu i strast s početka vaše veze.

Primjedbe