Stvarni život, Adeline Dieudonne

Naslov: Stvarni život
Autor: Adeline Dieudonne
Broj stranica: 224
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10
Knjigu naručite OVDJE


Kako njena naslovnica nagovještava, ovo je jedna mračna, tmurna priča i u njoj nema puno veselja niti pozitive, na to se odmah pripremite. Na nekim dijelovima vrlo teška i mučna za čitanje, ova knjiga obrađuje teme poput zlostavljanja u obitelji, zanemarivanja djece, odrastanja u nezdravoj okolini i mučenja i ubijanja životinja. Sve u svemu, nimalo privlačno. No svejedno, ova će vas knjiga od prve stranice potpuno okupirati, a o njoj ćete razmišljati još dugo nakon što pročitate posljednju stranicu. Stil pisanja je minimalistički, sveden samo na ono najbitnije, bez okolišanja i zato ostavlja još jači dojam na čitatelja. Knjiga se jako brzo čita, nećete ju moći ispustiti iz ruku i bit ćete gotovi u roku par sati, htjeli vi to ili ne. Kad smo već kod brzine čitanja, tome će pridonijeti i predivan veliki font koji se rijetko viđa u knjigama. Inače sam poluslijepa nakon čitanja duljeg od sat vremena, a ovaj font doslovno odmara oči. Kad bi barem sve knjige bile takve. J

Mjesto radnje je Francuska, 90-ih godina prošlog stoljeća, a priču nam donosi desetogodišnjakinja čije ime kroz priču nećemo saznati. Ona je bistra i ambiciozna djevojčica, a to njeni roditelji nimalo ne prepoznaju niti podržavaju. Njena majka je plaha i zatvorena osoba, zlostavljana od strane oca koji je veliki lovac i to pokazuje donoseći kući strvine koje izlaže u sobi koja služi samo za to.  On večeri provodi pijan ispred televizora, a hrani se strahom svojih ukućana. Ovoj djevojčici osmijeh njenog mlađeg brata Gillesa najvažniji je na svijetu, no kada ga jedna tragedija duboko pogodi on se potpuno povuče u sebe i prestaje se smijati. Kako vrijeme prolazi Gilles postaje sve sličniji ocu i sve češće boravi u sobi strvina. Djevojčica počinje smišljati kako vratiti vrijeme i sve to izbrisati, jer dani bez njegova osmijeha nemaju smisla.

Kako vrijeme odmiče, naša glavna junakinja pretvara se u lijepu djevojku koja sama uči kako ići kroz život te na kraju upoznaje vlastitu tamnu stranu za koju nije ni znala da ju ima. Što je sve spremna učiniti nebi li ponovno vidjela osmjeh svog brata i zaustavila očevo nasilje? Nevjerojatno koliko je emocija i straha autorica unijela u ovu knjigu i s kojom lakoćom se te emocije prenose na čitatelja. Iako donosi recimo zadovoljavajući završetak, ova knjiga svejedno je prepuna tuge, strah i gorčine, a takav okus ostavlja i nakon čitanja. Unatoč tome, knjiga je izuzetno dobro napisana, jako zanimljiva i potpuno vas preuzima već na prvoj stranici. Odličan prvijenac autorice Adeline Dieudonne i jako se veselim nekoj njenoj novoj knjizi!

Primjedbe