Lanac, Adrian McKinty

Naslov: Lanac
Autor: Adrian McKinty
Broj stranica: 313
Cijena : 109,00 kn
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 9/10
Knjigu kupite OVDJE


Naslovnica Lanca već se danima vrti po društvenim mrežama, najavljujući senzacionalno štivo koje ostavlja bez daha. „Još jedna u nizu razvikanih knjiga koja neće opravdati sve te epitete“ – sigurno si mislite. No ipak, pogriješili ste! Lanac je zaista kvalitetno napisana knjiga, jako napeta, jeziva i pomalo zastrašujuća. Jedna od onih knjiga koje vrlo brzo pročitate, a dugo, dugo o njima razmišljate.

Dobro je. Konačno je krenulo na bolje. Preživjela je razvod. Preživjela je rak. Pronašla je pravi posao; sada je profesorica, ne više vozačica Ubera ili konobarica. Nakon svega ovoga, može samo biti bolje. No kada jednog jutra zaprimi poziv s nepoznatog broja i sazna da je njena kći Kylie oteta dok je čekala bus na autobusnoj stanici na putu do škole, Rachel shvaća da sve ovo što je prošla nije ništa naspram onoga što ju je upravo snašlo.

U vrlo kratkom roku Rachel shvaća da ovo nije tipična otmica; Kylie se neće vratiti ako Rachel plati iznos koji otmičar traži. Kylie će se vratiti ako Rachel otme nečije tuđe dijete i tako nastavi Lanac. Jer Rachel je upravo postala dijelom Lanca. Nije prva, a sigurno ne niti posljednja. Ako se Lanac ne nastavi, Kylie će platiti životom. Je li u stanju oteti nečije djete i nekome priuštiti istu ovakvu noćnu moru koju ona upravo proživljava? Kylie joj je sve na svijetu i Rachel shvaća da će učiniti sve da je vrati kući živu i zdravu. Idućih nekoliko dana presudni su; Rachel mora napraviti sve što Lanac traži od nje kako bi ponovno vidjela Kylie. Kreće vrtoglava vožnja koja oduzima dah, bez pauze do posljednje stranice.

Ova knjiga prava je noćna mora za svakog roditelja. Što smo zaista spremni učiniti da spasimo svoje dijete? Jesmo li u stanju oteti nečije tuđe dijete i nastaviti ovu bolesnu igru koja može biti dijelo samo nekog sociopata? Ova je priča napeta i zastrašujuća već od prve stranice. Potpuno vas obuzima i ne pušta do samog kraja. Poglavlja su kratka, brzo se izmjenjuju, a vi ćete samo listati i listati. Silovit završetak koji će rasplesti priču i ostaviti vas u razmišljanju još dugo nakon čitanja.

Zanimljiva je činjenica da je autor prije izdavanja ovog romana namjeravao pronaći „pravi“ posao i okaniti se pisanja. Naime, romani koje je izdao prije Lanca nisu mu donijeli očekivani uspjeh i nije mogao živjeti samo od pisanja. Sreća naša i njegova da je ovaj roman ipak ugledao svjetlo dana i u kratkom roku posao svjetska senzacija, a njega gurnuo na sam vrh najuspješnijih autora kriminalističkih romana. Lanac je preveden na preko 40 jezika, što samo potvrđuje njegovu kvalitetu. Pred vama je izrazito napet, zanimljiv i originalan roman kojeg nećete brzo zaboraviti.

Primjedbe

Objavi komentar