Noć prije, Wendy Walker

Naslov: Noć prije
Autor: Wendy Walker
Broj stranica: 287
Cijena : 129,00 kn
Izdavač: Vorto Palabra
Moja ocjena: 8/10


Roman o dvije sestre i jednom spoju na slijepo koji će njihove živote okrenuti naopačke. Autorica je uspjela u namjeri da vas od prve stranice u potpunosti okupira pričom koja je napeta, zanimljiva i pomalo jeziva. Pred vama je psihološki triler koji obrađuje tematiku međuljudskih odnosa, a ponajviše odnosa unutar obitelji te postavlja pitanje koliko nas tragedije iz djetinjstva mogu obilježiti za čitav život.

Rosie je Laurina starija sestra koja cijeli život o njoj brine, naročito nakon tragedije koja je Lauru zadesila u djetinjstvu, a od nje se nikada nije u potpunosti oporavila. Rosie je sa svojim mužem i sinom ostala živjeti u rodnom mjestu, u predgrađu Connecticuta, dok Laura živi i radi u New Yorku. Konstantno pokušava zaštititi svoju sestru, a kada ona misteriozno nestane nakon spoja s nepoznatim muškarcem, Rosie se osjeća kao da je potpuno podbacila u tome.

S druge strane, Laura je nepredvidiva osoba, željna ljubavi, a autorica ju je vrlo uspješno prikazala kao pomalo iritantnu osobu koja naivno ponavlja iste greške. Nakon posljednjeg ljubavnog brodoloma Laura odlučuje vratiti se u rodno mjesto i napustiti posao u New Yorku. Kada preko stranice findlove.com upozna šarmantnog Jonathana Fieldsa, odluči dati priliku i njemu i sebi pa pristaje otići s njim na spoj. I tu se priča u potpunosti zakomplicira jer se Laura s tog spoja ne vrati kući, a poznavajući svoju sestru, Rosie ne strahuje samo zbog toga što se moglo dogoditi Lauri, nego i zbog toga što je ona možda učinila tom muškarcu.

Napeta, zanimljiva od prve stranice, ova će vas priča jako brzo uvući u ludu, nepredvidivu potragu za Laurom. Radnja kreće prilično brzo od samog početka, a od polovice do kraja se pomalo usporava. Priča je jako nepredvidiva, a dovoljno je samo reći da će kraj biti nešto sasvim neočekivano. Mnoštvo tajni će biti otkriveno, a one su puno, puno veće od sitnih laži na prvom spoju. Poglavlja se izmjenjuju dosta brzo, a pri tome se jedno poglavlje odnosi na Lauru, a drugo na Rosie, dok su ponegdje ubačeni i dijelovi Laurina razgovora s psihijatrom kojeg redovito posjećuje. Jedina zamjerka ovoj knjizi je mrvicu otegnuta i na mjestima nerealna priča od sredine knjige pa nadalje, ali zanemarim li to, ovo je jedan dobar i nepredvidiv triler vrijedan čitanja, sa detaljnim psihološkim opisom likova i radnjom koja će vas držati budnima i napetima. Neka se svakako nađe na vašem popisu za čitanje!

Primjedbe