Čudesni tjedni, Hetty von de Rijt, Frans X. Plooij

Naslov: Čudesni tjedni         
Autori: Hetty von de Rijt, Frans X. Plooij
Broj stranica: 493
Cijena : 129,00 kn
Izdavač: Egmont Puls
Moja ocjena: 10/10


Koliko ste se puta zapitali zašto je vaša beba unazad par dana toliko plačljiva, zahtjevna, uznemirena, lošije spava ili manje jede? Zapitate li se kako vaša beba danas može napraviti nešto što joj je jučer bilo skroz nedostižno? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pronaći ćete u knjizi Čudesni tjedni i otkriti koliko je razvoj vašeg djeteta zaista čudesan.

Tjelesni razvoj djeteta događa se kroz tzv. tjelesne skokove. Njih prate brojne promjene u djetetovu ponašanju i nažalost niti jedno dijete nije pošteđeno ovih muka. Može se dogoditi da ih jedno dijete doživi tjedan ili dva prije ili kasnije, ali svakako će proći kroz manje ili veće poteškoće koje obilježavaju svaki taj skok. U prvih dvadeset mjeseci dijete prolazi kroz deset razvojnih skokova, a ova će vam knjiga svaki taj skok pojasniti u zasebnom poglavlju. Za svaki skok biti će opisani znakovi nemira po kojima ćete znati da se skok približava, zatim će biti opisane sve sposobnosti koje dijete stječe u ovom skoku, biti će navedeni prijedlozi igara i aktivnosti prikladnih za tu fazu razvoja te pojašnjeno djetetovo ponašanje nakon skoka. Uz vašu će pomoć dijete brže učiti, a uz to će biti zadovoljnije i sretnije.

Ova knjiga prati prvih dvadeset mjeseci djetetova života, a često je to upravo najteži period za nas novopečene roditelje jer puno toga ne razumijemo, a svojoj djeci želimo pružiti najbolji mogući odgoj. Pri tome smo često vrlo zbunjeni, ponekad frustrirani jer ne shvaćamo uzrok neobičnog djetetovog ponašanja. Iz vlastitog iskustva govorim da će ova knjiga odgovoriti na mnoga vaša pitanja, a vi ćete se osjećati puno bolje kada shvatite da je ponašanje vašeg djeteta usporedivo s onim navedenim u knjizi. Moram priznati da sam osjetila veliko olakšanje kada sam shvatila da se moje tromjesečne blizanke ponašaju vrlo slično primjerima iz knjige i sada puno bolje razumijem periode u kojima se one ponašaju puno drugačije nego obično, shvaćam zašto im treba puno više maženja i utjehe, a njihov bezrazložan plač sada ima puno više smisla. 

Ova će vam knjiga pomoći prvenstveno da bolje upoznate i razumijete svoje novorođenče te da se pripremite na sve promjene koje dolaze iz tjedna u tjedan. Lakše ćete prebroditi teška i zbunjujuća razdoblja i puno brže shvatiti zašto se vaše dijete ponaša drugačije. Samim time, znat ćete kako reagirati, kako djetetu pomoći da lakše prebrodi to teško razdoblje te ga potaknuti da što brže i bolje napreduje i iz svakog skoka izađe još neovisnije, sretnije i spretnije, a u novostečenim vještinama moći ćete zajedno uživati.

Važno je napomenuti da ova knjiga nije samo za čitanje; svaki dio vam ostavlja mjesto za zabilješku, odnosno za vođenje dnevnika o djetetovu razvoju. Također, gotovo na svakoj stranici pronaći ćete poruke drugih roditelja koje pružaju veliku podršku jer ćete uz njih shvatiti da vi i vaša beba niste jedini koji prolaze kroz teško razdoblje. Knjiga je zaista od velike pomoći, a ja vam preporučam da ju čitate u skladu s djetetovim rastom jer ćete tako imati puno više koristi od nje nego da ju pročitate odjednom. Ja ju čitam tjedan ili dva unaprijed, odnosno kada su moje blizanke bile u šestom tjednu, pročitala sam sve o razvojnom skoku koji dolazi oko osmog tjedna. Tako sam se na neki način pripremila za ono što dolazi i znala kako reagirati da što lakše prebrodimo taj period. Od srca vam preporučam ovu knjigu jer svakom roditelju želim da iz svog djeteta izvuče ono najbolje, da uz ovu knjigu preduhitre teška razdoblja i steknete samopouzdanje kao roditelj. Tako ćete najbolje pomoći svojim bebicama, a sebe poštedjeti frustracija i dugih, neprospavanih noći. 😊

Primjedbe