Uljez, Stephen King

Naslov: Uljez               
Autor: Stephen King
Broj stranica: 551
Cijena : 149,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10


Znanje donosi novi roman Stephena Kinga, svima dobro poznatog autora mnogih trilera i horora. Dosad je objavio preko 50 romana, od kojih su mnogi ekranizirani za seriju ili film, pa je tako i roman Uljez poslužio kao predložak HBO-ove serije pod nazivom The Outsider. Nakon pročitane knjige i pogledane serije, kao i uvijek, savjetujem da se prvo uhvatite knjige. Svakako treba pohvaliti i seriju koja je prilično realno prikazala radnju romana, a napetosti i straha koji se provlače kroz cijelu knjigu ne nedostaje niti u seriji.

Radnja se odvija u Flint Cityju, a miran život u ovom gradiću potpuno će se promijeniti kada u gradskom parku bude pronađeno osakaćeno tijelo jedanaestogodišnjeg dječaka. Slučaj će pripasti detektivu Ralphu Andersonu koji će u vrlo kratkom vremenu pronaći svjedoke koji su bez dvojbe na mjestu ubojstva vidjeli Terryja Maitlanda. Dokazi su tu, a izjave svjedoka nedvosmislene stoga se čini kako je slučaj gotovo riješen.

Terry je obiteljski čovjek, divan otac i muž te profesor i trener bejzbolaša. Kako je moguće da je Terry cijelo vrijeme imao drugo lice koje nitko do sada nije primjetio? DNK analiza i svi pronađeni dokazi u potpunosti upućuju na njega, no Terry se kune u svoju nevinost. Ubrzo će istraga otići u sasvim drugom smjeru te pokazati kako Terry nikako nije mogao biti na tom mjestu u to vrijeme. Kako je onda moguće da su ga svjedoci vidjeli na mjestu ubojstva? Kako je moguće da je Terry bio u isto vrijeme na dva različita mjesta?

U ovoj napetoj, jezivoj i vrlo zanimljivoj priči King će običnu detektivsku priču vrlo brzo preokrenuti u zastrašujuću i uznemirujuću priču s hrpom nadnaravnih elemenata koji izazivaju nelagodu kod čitatelja, a neki prizori će se urezati duboko u vaše pamćenje. Genijalan zaplet, neočekivan kraj, uvjerljiva priča i zanimljivi likovi koji nisu niti malo svjesni što ih je zaista snašlo. Ostaje samo pitanje do kuda seže ljudsko zlo i prelazi u nešto još gore?

Šokantna priča koja će vas izbaciti iz ravnoteže i učiniti da se osjećate vrlo nesigurno, a King opet, opet i opet dokazuje kvalitetu svog pisanja. I u ovom romanu vješto manipulira čitateljem dok priču odvodi u sasvim neočekivanom smjeru. Volite li trilere i hororce, a naročito one s motivima nadnaravnog, onda je ovo pravo štivo za vas!

Primjedbe