Nijema pacijentica, Alex Michaelides

Naslov: Nijema pacijentica                
Autor: Alex Michaelides
Broj stranica: 312
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 9/10


Prije samo šest godina Alicia Berenson bila je uspješna slikarica i osoba puna života. Uživala je u životu s Gabrielom, svojim suprugom, nesumnjivo svojom najvećom ljubavi. Onda se dogodilo ubojstvo koje je Aliciju pretvorilo u nijemu ljušturu, ženu koja nikada više nije progovorila, optuženicu koja nikada nije porekla niti priznala ubojstvo svog voljenog supruga.

Od tada boravi u The Groveu, forenzičkom odjelu u kojem su svi doktori već odustali od toga da će Aliciju natjerati da progovori. No postoji osoba koja će to promijeniti. Posao u Groveu dobiva psihoterapeut Theo Faber, uvjeren kako će oživjeti Aliciju i učiniti da ona ponovno progovori i otkrije istinu o ubojstvu. Čini se kako samo Alicija zna što se zaista dogodilo, a samo Theo joj može pomoći da ispriča svoju stranu priče.

Kreće vrtlog poglavlja u kojima ćemo puno saznati o Theu, čak i više nego o Aliciji. S razlogom je tako, ali što se zaista dogodilo to ćete otkriti na samom kraju knjige, a bit će to kraj kojeg uopće niste imali na umu niti ste mogli naslutiti da će vas priča odvesti u tom smjeru. Početak koji će vas odmah obuzeti, kratka poglavlja puna napetosti, priča potpuno nepredvidiva i zanimljivi likovi čija je psiha detaljno dorađena čine ovaj triler jednim od boljih koje sam čitala u zadnje vrijeme. Čita se jako brzo, čak i prebrzo pa ćete na završetku požaliti jer se već rastajete od ove knjige.

S likovima ćete se vrlo brzo povezati, povjerovati im, a onda ćete shvatiti da nitko u knjizi nije onakav kakvim se čini. Bit ćete izmanipulirani od strane autora i likova, otkriti da ste čitali laži puno češće nego mislite, a prava istina o Theu i Aliciji činit će se prilično ludom. Od početka ćete stvarati neku svoju verziju istine o Aliciji, a kraj će vas šokirati jer autor nije razmišljao niti približno slično kao vi. Također, osim Alicijine priče, Theo će vas pomalo upoznavati sa svojim životom, svojim strahovima, duhovima iz prošlosti i o tome kako je postao psihoterapeut te zašto ga je baš ovaj slučaj toliko dirnuo i zašto toliko jako želi da Alicia progovori.

Ovo je prva knjiga Alexa Michaelidesa i ja se nadam da nećemo dugo čekati njegovu iduću knjigu jer ova je zaista vrijedna čitanja, s punim pravom se svrstava u psihološke trilere i opravdava sve osvojene nagrade i prva mjesta na top listama. Već neko vrijeme čitam komentare na ovu knjigu, uglavnom su vrlo pozitivni pa sam imala prilično velika očekivanja od ove knjige i mogu reći da ih je u potpunosti ispunila i zaista nemam što više reći nego da imate veliku preporuku od mene i nadam se da je i kod vas ova knjiga uskoro na redu za čitanje. Čak i ako niste zaljubljenici u trilere, dajte joj priliku, mislim da nećete požaliti. 😉

Primjedbe