Glas naroda, Pavao Pavličić

Naslov: Glas naroda                 
Autor: Pavao Pavličić
Broj stranica: 265
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 8/10


Pavao Pavličić zasigurno je jedan od najčitanijih domaćih autora, a do sada je napisao preko 100 naslova. Veliki uspjeh postigao je dvjema knjigama: Pohvala starosti i Pohvala tijelu. To su knjige iz serije knjiga Pohvala, a nedavno je objavio i treću knjigu – Pohvala pučkoj pjesmi i to pod nazivom Glas naroda.

Ovu knjigu posvetio je pučkim pjesmama koje već dugo žive u narodu i koje su svima dobro poznate, ali o njima ne pričamo, ne slušamo ih, a često i ne razumijemo. Autor je te pjesme u ovoj knjizi odlučio oživjeti, podsjetiti nas na njih i pojasniti nam njihovo značenje. O pjesmama piše isključivo kao slušatelj, polazeći tek od vlastitog iskustva i bez puno filozofiranja, pa to knjigu čini zanimljivom i razumljivom baš svima. Iako možda nije nešto što biste inače čitali i nije knjiga koju ćete uhvatiti i pročitati u jednom dahu, svakako vrijedi čitanja, baš zato što je drugačija od onog što inače birate. Čitajte ju malo pomalo, pjesmu po pjesmu i zasigurno će vam se svidjeti.

Kod odabira pjesama autor je također postupio vrlo jednostavno; vodio se isključivo svojim sjećanjima na pjesme, ne birajući ih po narječju, žanru, podrijetlu, tematici ili nečemu trećem. Tako ćete u knjizi pronaći 46 pjesama iz različitih pokrajina; ima tu hrvatskih, bosanskih, zagorskih, dalmatinskih, slavonskih pjesama različitog sadržaja, među kojima prevladavaju ljubavne pjesme, ali ima i onih koje govore o rastancima, domovini, prirodi, itd. Neke od pjesama koje se nalaze u knjizi, a sigurno ćete ih prepoznati već po naslovu su: Škripi đeram, tko je na bunaru, Zvijezda tjera mjeseca, Lepe ti je Zagorje zelene, Ja sem Varaždinec, Sinoć kad je pao mrak, Da smo se ranije sreli, Na brijegu kuća mala, itd.

O svakoj će pjesmi autor iznijeti svoj osvrt na pjesmu, na zabavan i sebi svojstven način; opisati će sadržaj pjesme, njenu poantu i cilj, odnos prema rimi, temu pjesme i mnoge druge elemente. Iako ovo vjerojatno nisu pjesme koje inače slušate, autor je ovom knjigom ispunio svoj cilj i podsjetio nas na tradicionalne pjesme koje su nam dobro poznate, ali pomalo zaboravljene. Tako ćete ih nakon ove knjige zasigurno ponovno poslušati i pjevušiti.

Primjedbe