U sjeni zla, Sharon Bolton

Naslov: U sjeni zla                     
Autor: Sharon Bolton
Broj stranica: 413
Cijena : 119,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10


Četvrti roman autorice Sharon Bolton izdan u Hrvatskoj u izdanju Znanja je upravo roman U sjeni zla. Rekla bih da se od ostalih razlikuje prvenstveno po tome što sadrži nadnaravne elemente, ali mu kao niti jednom njenom romanu, ne nedostaje napetosti i originalnosti. Ovaj put donosi priču od koje ćete se naježiti i nećete baš biti ravnodušni tijekom čitanja. Neki prizori, naročito oni nadnaravni, prilično su uznemirujući, a dovoljno je reći da su inspirirani dijelima Stephena Kinga, koji je jedan od autoričinih uzora prilikom pisanja.

U knjizi imamo dva vremena radnje, to su 1969. i 1999. godina koja u knjizi predstavlja sadašnjost. 1969. godine Florence Lovelady bila je mlada, neiskusna policajka, suočena sa slučajem ubojstva triju tinejdžera. Njihov ubojica Larry Glassbrook ubijao ih je tako da bi ih žive zakopao u mrtvačke kovčege koje je sam izrađivao. Uz žrtve je polagao male glinene figure koje su skrivale elemente vještičarenja, no ubojica je brzo pronađen i uhićen pa se ovim figuricama nije pridodavala značajnija pažnja.

U 1999.godini, Florence Lovelady živi i radi u Londonu, a njena karijera znatno je napredovala pa je sada nadređena u tamošnjem Metropolitan policeu. Čuvši da je Larry preminuo nakon 30 godina boravka u zatvoru, Florence odlazi u Lancashire na njegov sprovod. No ubrzo će Florence shvatiti da je netko željno iščekivao njen povratak na mjesto stravičnih događaja pa će se oni uskoro početi ponavljati. Je li moguće da je prije 30 godina Florence pogriješila i zatvorila nevinog čovjeka i zašto je on priznao ubojstva ako za njih nije bio kriv? Dok se strašna povijest ponavlja, a zli duhovi ponovno okupiraju Lancashire, Florence je primorana ponovno se suočiti s istim slučajem i ovaj put ozbiljnije shvatiti prijeteće, nadnaravne događaje.

Kao i u svim romanima, tako je i u ovom Boltonica savršeno doradila glavni lik pa ćete se s njim vrlo brzo povezati. Policajka Florence prikazana je kao kompleksna ličnost, podjednako neiskusna i neustrašiva u svom poslu, a premda jako mlada, nije se dala svrgnuti sa svog položaja, čak ni u 60-im godinama kada biti žena policajka nije bilo nimalo lako niti baš prihvaćeno u širem društvu. No njena tvrdoglavost i upornost prevladat će sve prepreke koje pred nju budu postavljene, a ponekad će ju koštati i sigurnosti za vlastiti život.

Još jedna tema koju autorica obrađuje u ovoj knjizi je moć muškaraca nad ženama u 60-im i 70-im godinama, odnosno snaga patrijarhata koju je Florence jako dobro osjetila na vlastitoj koži. Tako je ovo priča i o snazi žena, njihovoj hrabrosti i zajedništvu koje ih je branilo od patrijarhalnog društva punog praznovjera i predrasuda, društva u kojem su sve imalo drugačije žene bile prozvane vješticama.

U sjeni zla je roman kojeg vam od srca preporučam, kao i ostale romane ove autorice. Priča je originalna, napeta, mračna, brzo se čita, a neki dijelovi će stvarno biti jezoviti, naročito ako se poput mene jako udubite u knjigu tijekom čitanja. S dozom gotičkog i nadnaravnog, autorica je ovom romanu dodala još malo stravične atmosfere, koje ionako ne fali u njenim romanima, a detaljan opis jezovitog krajolika naglasit će doživljaj tijekom čitanja.

Primjedbe