Sve što kažeš, Gillian McAllister

Naslov: Sve što kažeš              
Autor: Gillian McAllister
Broj stranica: 359
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: 24sata Knjige
Moja ocjena: 8/10


Za Joannu je to trebao biti običan izlazak petkom s njenom najboljom prijateljicom Laurom. No u baru im se pridružuje muškarac pod imenom Sadiq, prilično napadan i besraman u svom naumu da Joannu pobliže upozna. Kada prijeđe granicu i počinje s dodirivanjima protiv njene volje, Joanna i Laura odlučuju da je vrijeme za odlazak iz bara.

Pomalo u šoku jer je morala gotovo pobjeći od napasnog Sadiqa, Joanna se oprašta od Laure i svojim putem kreće pješice prema kući. Sablasno je, hladno i kišovito, a Joanni se čini kao da je sama u cijelom gradu. Najednom iza sebe čuje tihe korake koji joj je sve brže približavaju i odmah pomisli kako ju slijedi dosadni tip iz bara.

Kada zastane koraci se više ne čuju, a kada požuri koraci su joj opet sve bliže i bliže. Sada sigurna u to da ju Sadiq slijedi, pokušava ne paničariti i hoda sve brže i brže nebi li što prije došla do ulaza u metro. Odjednom su koraci tik iza nje, a Joanna odreagira onako kako bi vjerojatno većina nas u toj situaciji reagirala; okrene se, gurne muškarca od sebe, a on neočekivano pada niz stube i ostaje nepomično ležati. Iznenađena svojom reakcijom i padom muškarca, Joanna mora donijeti odluku što dalje napraviti: pozvati pomoć i priznati što je učinila ili jednostavno otići i praviti se da ništa nije vidjela. Obadvije odluke čine se podjednako ispravnom i pogrešnom, a Joanna u sekundi od žrtve napastovanja postaje ubojicom.

Umjesto Joannine odluke, autorica će nam ponuditi dva rješenja ove situacije i prikazati ih u poglavljima koje je nazvala „bijeg“ i „priznanje“. Kroz cijelu knjigu će ispreplitati ta dva moguća rješenja i tako čitatelju otkriti da niti jedna odluka neće dobro utjecati na Joannu; na njezin odnos s mužem, na prijateljstvo s Laurom, na njen posao i obitelj. Naprosto, što god ona odlučila, priznala ili skrivala od svih, ovaj će ju događaj obilježiti i nepovratno utjecati na njen život. Njezina reakcija bila je u potpunosti impulzivna, nenamjerna, učinila je to u strahu za vlastiti život, no to ju svejedno čini krivom.

Autorica vješto kroz cijelu knjigu proteže pitanja o moralnim obvezama svakog od nas. Do kuda seže granica odgovornosti i moramo li baš uvijek biti iskreni, čak i kada znamo da ćemo time povrijediti ljude oko sebe i uništiti vlastiti život? Moramo li uvijek poštivati zakone i pravila, čak i kada znamo da ćemo biti kažnjeni za svoje priznanje?

Pred vama je napet, zanimljiv i uzbudljiv triler koji postavlja razna pitanja i čitatelja ostavlja u razmišljanjima i teškim dvojbama. Autoričina odluka da kroz knjigu donose dvije moguće stvarnosti kako će se nastaviti Joannin život nakon ovog događaja, čini ovu knjigu pravim psihološkim trilerom, pametno i mudro napisanim. Ove dvije mogućnosti negdje na kraju knjige će se spojiti i donijeti sličan završetak, ali će putem prikazati koliko istina i laž, priznanje i skrivanje mogu utjecati na jedan život, koliko nas vlastita savjest može dotući te koliko daleko smo spremni ići kako bi sakrili vlastitu pogrešku.

Primjedbe