Sjeme tame, Iva Kolega

Naslov: Sjeme tame                
Autor: Iva Kolega
Broj stranica: 259
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Fokus
Moja ocjena: 8/10



Na spomen obitelji većina nas sigurno će pomisliti na bliske osobe, na sretno djetinjstvo, na ljubav, sreću, sigurnost i toplinu doma u koji se uvijek rado vraćamo. No što ako vas spomen obitelji asocira na strah i nasilje, a vi po tom pitanju ne činite baš ništa? Upravo takva priča događa se u peteročlanoj obitelji koju opisuje autorica Iva Kolega u romanu Sjeme tame.

Možda je nakon svog prvog romana Ljubavna glad, objavljenog 2015.godine, ostala prilično nepoznata široj javnosti, mlada Zadranka Iva Kolega nakon ovog romana sigurno će biti poznata svim knjigoljupcima, ali i široj populaciji. Već sada s nestrpljenjem iščekujemo neko novo njeno štivo.

Autorica navodi da su je na knjigu potaknule priče o nasilju koje svakodnevno čitamo, ali nekako uvijek mislimo da se to događa daleko od nas. Priča romana prati pet članova jedne nesretne, disfunkcionalne obitelji u kojoj jedan roditelj predstavlja strah i trepet, a drugi roditelj potpunu pasivnost i okretanje glave od situacije u kojoj su se našli. Troje djece žrtve su nasilnog oca Saše, glave obitelji koji je vječno pod stresom zbog posla i radnih kolega, pa često posegne za alkoholom ili nekom od svojih ljubavnica. Ali to je sve opravdano jer, za razliku od njegove supruge Iris, on radi, donosi novce doma i prehranjuje svoju obitelj.

Iris je majka i kućanica koja, zbog ekonomske sigurnosti koju im Saša omogućuje, trpi njegovo fizičko i psihičko zlostavljanje, njegova pijanstva i povratke kući u gluho doba noći. Starija kći Diana davno je pobjegla od kuće s dečkom u Njemačku, dok se mlađa kći školuje u drugom gradu. Sa Sašom i Iris sada živi samo Luka, desetogodišnje dijete koji ni samo ne za da ono što proživljava u obitelji nikako nije normalno.

Iris se posvetila održavanju kućanstva i odgoju djece, a dane započinje ispijanjem kave i čitanjem crne kronike. To ju na neki način tješi i smiruje jer tako zna da stvari ipak mogu biti puno gore. Lakše je trpiti muževa zlostavljanja kad pročitaš grozne priče o tuđim sudbinama. Kada naiđe na vijest o silovanju koje se dogodilo u njenom gradu, Iris počinje sumnjati u vlastitog muža koji je baš te noći bio izvan kuće. Ubrzo se vijest ponavlja, dogodilo se još jedno silovanje, a njena sumnja u Sašu sve je veća. Čekajući iduću vijest o silovanju, ne bi li se njena sumnja potvrdila, Iris će dočekati vijest koja će biti puno strašnija od ove.

Iako se radi o mračnom psihološkom trileru s elementima obiteljskog nasilja, ovaj roman nema neke osnovne karakteristike tog žanra. Ovdje je negativac poznat od samog početka, nema naglih i neočekivanih preokreta, nema puno nepoznanica i neizvjesnosti. Iako se radnja vrti oko samo pet likova i unutar svega pet dana, autorica je svejedno uspjela postići to da se knjiga čita u jednom dahu. To samo ukazuje na iznimnu kvalitetu njenog pisanja i moći da zadrži pažnju čitatelja od prve do zadnje stranice iako već na početku možete pretpostaviti u kojem smjeru će priča teći.

Lik kućanice i majke Iris u ovoj me se knjizi posebno dojmio. Ne mogu reći da ostali likovi nisu uvjerljivi i prilično psihološki dorađeni, ali autorica se posebno potrudila da Iris ostavi dojam osobe koja okreće glavu od nasilja i ne poduzima apsolutno ništa. Njena pasivnost toliko je iritantna da će te se puno puta zapitati je li Iris stvarno propustila istinu ili je nekako od početka sve znala, ali ipak odlučila ništa ne poduzeti. Kako je moguće da jedna majka ne odluči zaštititi vlastitu djecu? Uvijek postoji izlaz iz ovakvih situacija. Zašto je Iris odlučila praviti se kao da nema izbora?

Ovo je triler koji neće donijeti šokantno otkriće i na zadnjim stranicama prikazati negativca, ali je zato triler koji vam dugo neće izaći iz glave. Ovaj roman potiče na duboko razmišljanje i ukazuje na to da se nasilje u obitelji često događa tamo gdje ga uopće ne očekujemo. Na nekim dijelovima je zaista težak i mučan za čitanje, ali bez takvih dijelova to ne bi bilo to i ne bi imao takav utjecaj na čitatelja. Bili ljubitelji ovakvih romana ili ne, svakako od mene imate preporuku jer smatram da je ovo roman koji nosi puno poruka, vraća nas u realnost koja često nije lijepa i uči nas da ne treba okretati glavu od nasilja nego reagirati i pokušati pomoći, a ne čekati da to učini netko drugi.

Primjedbe