Naša kuća u plamenu, Greta Thunberg

Naslov: Naša kuća u plamenu              
Autor: Greta Thunberg
Broj stranica: 310
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Egmont
Moja ocjena: 9/10


Posljednjih dana svijet obilazi govor mlade Šveđanke, klimatske aktivistice Grete Thunberg. Uspjela je širu javnost zainteresirati za klimatske promjene, no ako se pitate tko je uopće Greta i od kuda joj tolika moć uvjeravanja, najmanje što možete učiniti jest pročitati ovu knjigu. Napisala ju je zajedno s ostalim članovima svoje obitelji, a priča je ispričana iz prvog lica Gretine majke, poznate operne pjevačice Malene Ernman.

Ako mislite da je ovo jedna savršena obitelj čiji su se članovi dosjetili kako bi mogli osvijestiti ostatak svijeta o globalnom zatopljenju – griješite! Ovo je obitelj od koje bi se najmanje očekivalo da se bave globalnim problemima jer ih imaju sasvim dovoljno unutar svoja četiri zida.

Greta ima Aspergerov sindrom, visokofunkcionalni autizam i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Njena mlađa sestra Beata također ima Aspergerov sindrom te poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću. Obiteljska drama koju proživljavaju već godinama nije ih spriječila da se bave još jednom brigom – očuvanjem naše planete. Tako ova knjiga predstavlja spoj njihove privatne obiteljske problematike i globalne, ekološke krize.

Greta je sa samo osam godina prvi put pogledala emisiju o klimatskoj krizi i, duboko pogođena, zapitala se zašto i drugi ljudi ne reagiraju poput nje i zašto ništa ne poduzimaju po tom pitanju. Odlučila je da neće biti poput drugih, neće okretati glavu i čekati da netko drugi riješi problem, nego je s promjenama krenula od same sebe i svoje obitelji. Njeno zanimanje za onečišćenjem planeta raslo je svakim danom, a promjene je prvenstveno zahtijevala od oca i majke. Smatrala je da premalo čine za okoliš pa ih je već kao dijete navela da mijenjaju navike. Tako su zbog Grete odlučili više ne putovati zrakoplovom jer oni značajno zagađuju okoliš.

Malo pomalo, krenuvši od štrajka ispred švedskog parlamenta, Greta je povećavala svoj utjecaj na širu javnost. Sa samo 16 godina nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, a njeni srčani govori o zaštiti planeta u vrlo kratkom roku obišli su cijeli svijet. Ona nema straha javno prozivati političare i čelnike zbog slabe ili gotovo nikakve reakcije na klimatske promjene jer upravo su oni osobe koje mogu značajno utjecati na širu javnost i promjene koje svi moramo činiti. No njih ipak više zanima novac, nafta ili ulaganja u velike kompanije i industrije koje su upravo među najvećim zagađivačima okoliša.

Gretine poruke su moćne, jake, nedvosmislene i strastvene. Ona ne okreće glavu od problema koji su snašli naš planet. Ona traži da se ujedinimo i zajedničkim snagama osiguramo preduvjete za generacije koje dolaze jer o nama ovisi njihova budućnost. Čovječanstvo ne ide u dobrom smjeru i krajnji je čas da nešto učinimo po tom pitanju. Upravo nas Greta uči što svatko od nas, kao pojedinac, može učiniti za spas planeta. Moramo prestati čekati da netko drugi riješi problem, promjena mora krenuti prvenstveno od nas samih.

Ova knjiga ima vrlo jak utjecaj na čitatelja, baš kao što Greta pokušava utjecati na cijeli svijet. Njene priče se šire svakim danom, a njena borba je sve snažnija. Ne sumnjam u njenu snagu i sve veći utjecaj na javnost. Krenimo svi prvenstveno od sebe, krenimo s malim promjenama koje mogu donijeti velike rezultate. Ono što možete učiniti već danas jest pročitati ovu knjigu i naučiti jako puno od jednog djeteta kojemu njegove vlastite brige ipak nisu na prvom mjestu.

Primjedbe