Izgubljeni čovjek, Jane Harper

Naslov: Izgubljeni čovjek                       
Autor: Jane Harper
Broj stranica: 302
Cijena : 119,00 kn
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 9/10


Nakon Suše i Sile prirode, vrlo rado sam treći roman Jane Harper uzela preko reda na čitanje. Kada vas prva dva romana oduševe, treći ne želite odgađati. 😊 I, sasvim očekivano, oduševio me i ovaj. Iako radnjom nepovezani, ima nešto što veže sva tri romana, nešto prepoznatljivo, nešto što osjetite već na prvim stranicama u knjizi, a to je atmosfera. Harperica i njen prepoznatljivi način pisanja koji vas u potpunosti uvede u priču, toliko da ćete australsku vrućinu osjećati na vlastitoj koži.

Zastrašujući australski krajolik, vrućina i pustoš kojoj nema kraja – to je ono što se proteže kroz cijelu knjigu i podsjeća na to koliko surova i opasna priroda može biti. Svi stanovnici ovdje znaju da se od kuće ne odlazi bez auta punog zaliha vode i hrane, a iz auta izlaziš samo kad moraš.

Kobno možete završiti provedete li svega par sati nezaštićeni od Sunca i bez vode. Sve je to znao i Cameron Bright, no svejedno ga je sustigla strašna smrt usred australske pustinje. Njegovo tijelo, izmučeno od vrućine, upravo je pronađeno, a dvojica njegove braće, stariji Nathan i mlađi Bub, dolaze na mjesto događaja.

Što je Camerona natjeralo da ostavi auto i uputi se u pustinju? Je li ovo bio njegov način da sve okonča ili je bio prisiljen to napraviti? Istraga brzo završava i sve je jasno; Cameron je umro od posljedica vrućine i dehidracije; nema znakove borbe niti bilo čega što bi upućivalo na drugi uzrok smrti.

Čekajući sprovod cijela obitelj provodi dane zajedno, a razgovarajući s majkom i Cameronovom ženom Ilse, Nathan će pomalo otkrivati tajne ove obitelji. Čini se kao da o Cameronu ipak nije znao sve ili on nije otkrivao svoju pravu stranu.

Sporija radnja koja malo pomalo otkriva činjenice o pokojnome i vodi do šokantnog završetka, do raspleta kojeg ste najmanje očekivali. Jane Harper nije obožavateljica naglih preokreta i uopće se niti ne trudi da ih ubaci u svojim knjigama. I to je sasvim u redu jer njena metoda polaganog otkrivanja istine u potpunosti se slaže s tmurnom atmosferom u knjizi i drži vas u neizvjesnosti do samog kraja. Možda ćete u nekom trenutku poželjeti brži razvoj događaja ili neki nagli preokret, ali vjerujte, kad dođete do samog kraja shvatit ćete zašto je sve išlo polaganim temom i upravo tako će sve sjesti na svoje mjesto.

Treći roman donosi jednu obiteljsku dramu čija je priča podjednako tragična i zastrašujuća, s odlično prikazanim likovima i tmurnom atmosferom koja zaokružuje cijelu priču. Harperica još jednom potvrđuje kvalitetu svog pisanja, a ja vam od srca preporučam sva tri njena romana! 😉

Primjedbe