Najdraže moje, Gabriel Tallent

Naslov: Najdraže moje                           
Autor: Gabriel Tallent
Broj stranica: 433
Cijena : 129,00
Izdavač: Stilus
Moja ocjena: 8/10


Ovo je knjiga koju mnogi od vas neće pročitati do kraja. Skoro sam i ja postala dijelom te statistike, no moj karakter mi ne dopušta da ostavljam stvari nedovršenima, pa je tako i s knjigama; nikad ih ne ostavljam napola pročitanima. J Baš poput njene naslovnice, ova knjiga je jednako mračna, misteriozna, tužna i mučna. Preko 400 stranica priče koja će vas često nagovarati da knjigu ostavite i čitate nešto laganije, nešto podnošljivije. Unatoč tome, nisam odustala od čitanja i nisam požalila. Zasigurno sam čitala i zanimljivije i uzbudljivije knjige, ali ova je stvarno posebna i upravo zato, vrijedna čitanja.

Priča prati četrnaestogodišnju Turtle Alveston, neobičnu djevojku koja nakon smrti majke ostaje živjeti sa svojim ocem Martinom na imanju gotovo izoliranom od ostatka svijeta. Njih dvoje baš kao da žive u nekom drugom svijetu, udaljeni od svih i svega. Turtle je Martinu sve što ima, a njegov odnos prema njoj je sve samo ne normalan. Njegove nagle promjene raspoloženja, psihička, ali i fizička zlostavljanja, udaljavanje od škole i vršnjaka – to je samo mali dio onoga što Turtle svakodnevno trpi od svoga oca.

Martin se prilično potrudio da Turtle odvoji od svega, da ju odvrati od škole, profesora i vršnjaka, upravo kako bi ona mislila da je život s njim normalan jer ona i ne zna za drugačiji. Svo zlo koje joj nanosi Turtle oprašta misleći kako nitko nije savršen, pa tako ni Martin. Ona slijepo vjeruje u njegovu ljubav i smatra da tako ljubav i treba izgledati. Ona ne zna za drugačije i bolje, ne zna kako se ljudi inače ponašaju jedni prema drugima i ne zna da ovo što Martin radi predstavlja sve samo ne očevu ljubav.

Lutajući divljinama sjeverne Kalifornije, Turtle slučajno upozna Jacoba i Bretta, dvojicu vršnjaka koji žive potpuno drugačije od nje. Družeči se s njima, Turtle počinje shvaćati kako Martinovo ponašanje nije normalno. Po prvi put vidi svoj svijet drugim očima, shvaća što Martin čini i koliko je nesigurna njena budućnost s njim te počinje smišljati kako će pobjeći od Martina i osloboditi se njegove bolesne ljubavi, zauvijek.

Priča koja potiče na razmišljanje i nakon čitanja jako dugo ostaje u sjećanju. Na nekim dijelovima izrazito mučna i teška za čitanje, dojmljivo pisana, knjiga koja slavi hrabrost i nadu u spasenje, nadasve emotivna i potresna. Otkrijte hoće li Turtle pronaći spas i mir za kojim toliko dugo čezne, a da toga nije bila ni svjesna. Teška, emotivno nabijena priča o djevojci koja upoznaje sebe, svijet oko sebe i traži spas od vlastitog oca u čiju je ljubav bila potpuno sigurna. Sada kada spoznaje kako zapravo međuljudski odnosi trebaju izgledati, Turtle se daje u bijeg od čovjeka koji je za nju do nedavno bio jedini na svijetu.

I dalje držim da ova knjiga nije za svakoga jer nije "pitka", stranice nećete okretati brzo i lako, a često će vam trebati i predah od čitanja. Unatoč tome, preporučam ju pročitati. U njoj ćete naći jako puno nade, ljubavi, hrabrosti, vjere - i to sve od djevojke koja tek upoznaje svijet. Autor se potrudio da svojim divnim opisima divljine u kojoj Turtle živi, cijelu atmosferu dodatno začini pa ćete se vrlo lako unijeti u priču i navijati za spas ove junakinje.

Primjedbe