29 sekundi, T.M. Logan

Naslov: 29 sekundi                   
Autor: T.M. Logan
Broj stranica: 440
Cijena: 119,00 kn
Izdavač: Stilus
Moja ocjena: 8/10


Sarah je profesorica na uglednom fakultetu i majka dvoje djece koju je suprug Nick nedavno ostavio zbog druge žene. Već dugo čeka priliku za napredovanjem kako bi postala redovan profesor i prestala brinuti o sigurnosti svog radnog mjesta. Ove godine smiješi joj se šansa da to i ostvari no jedini problem u cijeloj priči je njezin šef, također profesor, Alan Lovelock. Među ženama poznat po zlostavljanju, kako fizičkom tako i psihičkom, no uprava fakulteta koju čine muškarci, svi redom Alanovi dobri prijatelji, naprosto ne priznaju optužbe protiv njega pa on i dalje nastavlja raditi što želi.

Da bi Sarah dobila mjesto redovnog profesora, svakodnevno trpi njegove ucjene i nemoralne ponude. Jednog dana, spletom okolnosti, od potpunog stranca dobiva šansu da Alana Lovelocka izbriše s lica zemlje, bez dokaza, bez okrivljenika, Alan bi jednostavno nestao, a time i svi njeni problemi.

On je muškarac koji drži moć u svojim rukama i ne odustaje od maltretiranja kolegica jer zna da mu one ne mogu ništa. No Sarah će dobiti priliku osvetiti se u ime svih žena. Pitanje je samo ima li Sarah hrabrosti napraviti nešto takvo i hoće li Alan prijeći mjeru nakon čega će ona biti prisiljena iskoristiti ovu ponudu?

Roman autora T.M. Logana, poznatog i po romanu Laži, donosi napetu, zanimljivu i uvjerljivu priču o temi zlostavljanja i psihičkog maltretiranja žena. Autor je u potpunosti uspio u naumu da Saru uvjerljivo prikaže žrtvom zlostavljanja, dok Alana prikazuje kao tipičnog ljigavca i osobu koja podcjenjuje žene i koristi svoju poziciju kako bi na silu imao koju god poželi. Hoće li Sarah kao mnoštvo žena u strahu trpjeti i šutjeti o tome ili će uzeti stvar u svoje ruke i uzvratiti udarac?

Bez imalo razmišljanja Sarah zna koji odgovor želi dati strancu, no njezina savjest joj ne dopušta da pristane na ovo. Ona jednostavno nije takva, ne bavi se mutnim poslovima i sve što ima zaslužila je svojim radom. No koliko još može trpjeti njegovo teroriziranje? Glavno pitanje koje povlači ovaj roman je: što biste vi učinili na Sarinom mjestu? Što biste rekli da svaki dan trpite napastovanje muškarca, a sada imate priliku tome stati na kraj?

Nakon Laži, autor donosi još jedan napet i zanimljiv roman koji se bavi osjetljivom temom maltretiranja žena, o kojoj se puno priča, a malo djeluje. Pozamašnih 440 stranica neće biti problem čitati jer svako poglavlje donosi nove napetosti pa ćete stranice okretati prilično brzo. Autor ponovno dokazuje kvalitetu svog pisanja, pa svakako s veseljem iščekujem svaki njegov novi roman.

Primjedbe