Mutna voda, Robert Bryndza

Naslov: Mutna voda                
Autor: Robert Bryndza
Broj stranica: 325
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 9/10


Dok Bryndza upravo objavljuje šesti nastavak u serijalu trilera o Eriki Foster, kod nas je tek nedavno treći nastavak ugledao svjetlo dana. Nadam se da sljedeći nastavak nećemo čekati dugo jer romani koje piše Robert Bryndza neodoljivi su ljubiteljima trilera i naprosto vuku na čitanje.

Nakon Žene u ledu i Noćne grabežljivice, evo nam i trećeg nastavka pod nazivom Mutna voda. Erika sada radi s novim timom ljudi u Odjelu za narkotike policijske postaje Bromley i ta mi je promjena bila pomalo razočaravajuća, ali nije potrajalo dugo dok se Erika nije vratila svom starom timu i dobro poznatim kolegama. Nakon dojave da je u mutnom jezeru ostavljena velika količina droge, Erika naređuje pretraživanje cijelog jezera i, osim droge, tamo će pronaći i plastičnu vreću koja skriva kostur malog djeteta.

Erika uskoro doznaje da je pronašla kostur Jessice Collins, sedmogodišnje djevojčice koja je nestala u jesen 1990. godine. Erika, Peterson i Mossova ponovno se okupljaju i kreću u istragu zločina starog 26 godina. Suočavajući se sa starim i novim dokazima, Erika i njen tim pokušavaju sastaviti sve dijelove slagalice i riješiti slučaj od kojega su svi već davno odustali. Ili možda ne žele da bude riješen?

Osim puno nerazjašnjenih i zbunjujućih činjenica oko ovog slučaja, Erika se susreće i s obitelji Collins, koja se nakon ove tragedije gotovo više i ne može zvati obitelj jer su se svi članovi razdvojili, svatko na svoju stranu i svatko na svoj način žali zbog gubitka Jessice. Erika ih je dužna ponovno okupiti i priopćiti im da je Jessica pronađena u jezeru, a to nikako neće biti lako.

Bryndza donosi fenomenalan treći nastavak o detektivki britkog jezika koja je spremna na sve kako bi riješila gotovo nerješive slučajeve. Prilično neizvjestan, nepredvidiv, uzbudljiv, napet i nadasve zanimljiv roman, možda čak za nijansu bolji od prva dva nastavka.

U ovom nastavku još bolje upoznajemo Eriku i njen tim, a time što je autor u priču ubacio i Erikinu sestru Lenku, nekako nas je još više zbližio s glavnom junakinjom, a priču učinio toplijom i još zanimljivijom. Autor nas i ovaj put upoznaje s puno likova, a osim glavne priče o zločinu, donosi nam puno detalja o razmišljanjima svakog pojedinog lika, njihovim unutarnjim borbama, tajnama i sklonostima, pa ćemo tako brzo steći dojam da poznajemo svakoga od likova koji se pojavljuju u knjizi. Najviše nam detalja naravno donosi o Eriki, pa ćemo u ovom nastavku nastaviti pratiti njenu tugu i bol zbog preminulog muža Marka. Koliko god bila zaposlena slučajem kojeg vodi, Erika se u mislima uvijek vraća Marku i nikada ne prestaje žaliti zbog njegove smrti.

Što više reći nego da na sva usta hvalim ovaj roman i molim vas da ga nikako ne preskočite. Ako se još niste upoznali s detektivkom Erikom, onda brzo posegnite za prvim nastavkom i uživajte u čitanju ovog serijala.

Primjedbe