Velika iluzija, Harlan Coben

Naslov: Velika iluzija
Autor: Harlan Coben
Broj stranica: 344
Cijena:  99,00 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 8/10


Coben nas u svojim knjigama uvijek suočava s misterioznim nestankom ili ubojstvom, pa nam tako i u ovoj knjizi donosi priču o ubojstvu Joea Burketta, a knjiga započinje njegovim sprovodom. Njegova supruga Maya, bivša vojna pilotkinja, sada mora nastaviti život kao samohrana majka dvogodišnje Lily. Maya će unajmiti dadilju Isabelle kako bi povremeno čuvala Lily, a prijateljica Eileen, zabrinuta za njenu sigurnost, daje joj kameru ugrađenu u okvir za slike kako bih povremeno mogla provjeriti kako se dadilja brine o Lily.

Maya će par dana nakon, prilikom pregledavanja snimke, na njoj uočiti nešto nevjerojatno, potpuno zbunjujuće. Na snimci je muškarac koji se igra s Lily, a njegova košulja jako je poznata; šumsko-zelena košulja, kako ju je naziva Joe. Maya ne vjeruje vlastitim očima, iako snimka prikazuje njezinog pokojnog muža Joea.

Kada se Maya obrati dadilji Isabelle, u nadi da će joj razjasniti što prikazuje snimka, Isabelle će ju fizički napasti i pobjeći, zajedno sa snimkom. Sada kad je ostala bez jedinog dokaza, Maya je prisiljena sama krenuti u istragu. Je li moguće da je Maya na snimci vidjela Joea ili se radi o njenim halucinacijama i ponovljenim sjećanjima s kojima se bori od kad se vratila iz vojske?

Lik Maye mi je dosta zanimljiv od samog početka, iako moram priznati da se nisam s njom uspjela povezati; nekako je uvijek ostavljala komadić sumnje da nije onakva kakvom se predstavlja. Coben ju je prikazao kao labilnog lika koji se bori s PTSP-om i to dodatno utječe na nepovjerenje u nju.

Ne želim više pisati o samoj radnji jer se, kao i obično, bojim da ću otkriti previše, ali ću reći da je knjiga napeta od samog početka, neizvjesna i prevrtljiva. Coben je u svojim knjigama poznat po intrigantnim zapletima i obratima, pa će nam tako i u ovoj priči donijeti neočekivan kraj koji će raspetljati situaciju u smjeru u kojem niste uopće niti pomislili da će otići.

Zanimljivi likovi koji ne ulijevaju povjerenje, njihova poljuljana psihološka stanja i zamršena prošlost, čine priču izrazito zanimljivom i napetom. Kao i obično, priča je neizvjesna što nam ostavlja prostora da sami zamislimo rasplet, ali vjerujte da će autorov rasplet biti potpuno drugačiji od vašega. Misteriozno i nadasve zanimljivo štivo koje se brzo čita, a zaintrigirat će vas od prve stranice.

Primjedbe