Špijunka, Paulo Coelho

Naslov: Špijunka                        
Autor: Paulo Coelho
Broj stranica: 155
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 9/10


O knjigama Paula Coelha ne treba puno pisati, one sve govore same za sebe. Svojim me knjigama svaki put zadivi, pa je tako bilo i ovaj put. U ovoj je knjizi oživio jednu od najmisterijoznijih žena ikada i ponovno očarao svojim načinom pisanja. Zanimljiva i dirljiva priča o emancipiranoj i slobodnoj ženi u svijetu u kojem vladaju muškarci. Knjiga prepuna divnih riječi, zanimljivih dijaloga, inspirativna i tužna. Priča o životu i tragičnom kraju snažne, nezavisne žene, o snovima koje je ova žena sanjala i ostvarila.

Mata Hari je tijekom života bila poznata po nekoliko imena; Margaretha Zelle bilo je ime koje je dobila rođenjem, dok je udajom za Rudolfa MacLeoda, časnika nizozemske vojske, postala gospođa MacLeod. Tijekom života u Parizu bila je poznata kao Mata Hari, dok su je Nijemci tijekom rata nazivali agenticom H21. Nebitno pod kojim imenom, ova je žena bila jedinstvena, slobodoumna, rođena u krivo vrijeme i optužena zbog načina na koji je živjela, a koji je u to vrijeme bio neprihvatljiv.

U šesnaestoj godini života silovao ju je ravnatelj škole i od tada ona svoje odnose s muškarcima ne povezuje s ljubavlju. Udala je se 1895. godine za dvadeset godina starijeg časnika Rudolfa koji je služio u Indoneziji i tako je vidjela svoj spas i bijeg iz kontroverzne Nizozemske. On ju , zbog straha da ga ne prevari, nikada nije nigdje izvodio i često ju je zlostavljao. Kada se napokon uspije osloboditi ovog čovjeka, započinje svoju karijeru plesačice orijentalnih plesova u Parizu. Izazivala je divljenje, ali nikada nije zadobila poštovanje drugih.

Mata Hari je bila tajanstvena žena kojoj su druge žene zavidjele, dok su njihovi muževi bili očarani njome. Bez srama se skidala na svojim nastupima, svoje odnose s muškarcima koristila je kako bi dobila odjeću, nakit i položaj u društvu. Jedini grijeh koji je zaista počinila bio je način kako je živjela, a u to doba je to bilo neprihvatljivo. Željela je slobodu i prihvaćanje od strane drugih, optužena zbog navodne špijunaže u vrijeme Prvog svjetskog rata, a zapravo su joj svi zamijerali to što je odlučila postati onakva kakva je oduvijek željela biti.


Primjedbe