Pet se rijeka srelo u šumovitoj dolini, Barney Norris

Naslov: Pet se rijeka srelo u šumovitoj dolini
Autor: Barney Norris
Broj stranica: 203
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Vorto Palabra
Moja ocjena: 9/10



Ovaj predivan roman s elementima drame zaista je nešto drugačije, nešto neuobičajeno. Roman koji vjerojatno ne biste odabrali na prvu, ali kada započnete s čitanjem, duboko će vas uvući u priču. Nisam očekivala da ću toliko uživati čitajući ovu knjigu. Mjesto radnje romana je grad Salisbury, ujedno i autorov rodni grad, gdje se pet rijeka susreće i pretaču jedna u drugu, a tako će biti i s pet priča koje nam autor donosi.

Svako poglavlje odnosi se na jednog od pet likova, pet pripovjedača čiji životi naočigled nisu povezani, ali će se njihove sudbine u jednom trenutku susresti i utjecati na živote drugih. Jedna prometna nesreća; neki od njih će biti svjedoci, a neki sudionici. Pet različitih priča i pet različitih raspleta; za neke sretan, za neke tragičan završetak.

U prvoj priči upoznat ćete Ritu, prodavačicu cvijeća. Ova je žena dotaknula dno; zbog droge i alkohola je u potpunosti upropastila odnos sa svojim sinom i majkom. Još jednom je razočarala sve oko sebe i ostala bez svega, a svijet joj je krenuo nizbrdo kada ju je ostavio muž, jedini muškarac kojega je voljela.

Sam, šesnaestogodišnji školarac, ludo zaljubljen u Sophie, učenicu iz Gimnazije za djevojčice, donosi nam svoju priču u drugom poglavlju. Sam nikada nije imao djevojku, a sada dobiva priliku pobliže upoznati Sophie. Bez samopouzdanja, nesretan i primoran prerano odrasti, Sam saznaje da njegov otac boluje od raka.

George Street, udovac kojeg ćete upoznati u trećoj priči, u danu kada ostaje bez supruge, pogađa ga nova tragedija. Vrlo tužna priča, za mene najtužnija od svih pet. Sigurna sam da će vas ganuti do suza. Četvrta priča odnosi se na Alison, suprugu vojnika koji će već četiri mjeseca odsutan od kuće. Alison osjeća kao da život prolazi pored nje dok vjerno čeka svog supruga da se vrati. Ako moram odabrati priču koja je bila najmanje zanimljiva onda je to ova o Alison jer je pomalo rastegnuta. I na kraju upoznajemo usamljenog čuvara Liama koji pokušava pronaći smisao svog života, nesretno zaljubljen u djevojku koja ga je ostavila.
Svaka priča zanimljiva je na svoj način, a likovi su specifični karakteri s kojima ćete se brzo povezati. Neki će vas nasmijati, uz neke ćete pustiti i suzu, ali vas niti jedan neće ostaviti ravnodušnim. Jako su me se dojmile razlike među likovima; od starca do šesnaestogodišnjeg tinejdžera, od žene koja je uspjela posložiti svoj život onako kako je to oduvijek zamišljala, do žene koja se u potpunosti srozala na dno, od ljubavi i sreće do smrti; svega tu ima. Zanimljivo je kako su sve te razlike sročene u jednoj knjizi.  Kako idete prema kraju knjige tako ćete otkrivati poveznice među likovima, koje ste na prvi pogled propustili. Knjiga je prepuna predivnih citata pa ćete, poput mene, imati potrebu prepisati pola knjige. 😊

Predivno napisan i vrlo dirljiv roman, na nekim će vas dijelovima dirnuti do suza. Priče su prepune ljubavi, tuge, sjećanja, vjere i nade u bolje sutra. Ispreplitanje sudbina i mali segmenti koji ostavljaju velike posljedice, naučit će nas da naš svijet ponajviše čine drugi ljudi oko nas. Svaka riječ u ovoj knjizi ima smisao i potaknut će vas na razmišljanje o vlastitom životu. Priče će se lagano odmotavati prema kraju knjige i tako ćete saznati što povezuje ovih pet likova. Ovo je autorov prvi roman i ja se zaista nadam da ćemo imati prilike čitati još njegovih romana.

Primjedbe