Nabor u vremenu, Madeleine L'Engle

Naslov: Nabor u vremenu          
Autor: Madeleine L'Engle
Broj stranica: 208
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Stilus
Moja ocjena: 9/10


Brzo će vam se svidjeti ova neobična obitelj Murry. Otac i majka su znanstvenici; otac je godinama na putu od kuda im se javlja tako da im redovito šalje pisma, a majka ima laboratorij u kući i u njemu svakodnevno radi pokuse. Tu su i desetogodišnji blizanci Sandy i Dennys, kćer Meg i njezin mlađi brat Charles Wallace. Dok su blizanci prilično uobičajeni dječaci, Meg i Charles su nešto drugačiji. Meg je odlična u matematici, premda se teško koncentrira pa ponekad ima problema s nastavnikom, dok je Charles Wallace pravi mali genijalac, a čini se da može čitati misli, ali i predviđati događaje.

Njihov im je otac prije godinu dana prestao slati pisma i naprosto nestao. Okolina je počela širiti priče kako ih je otac jednostavno napustio, no oni u to ne vjeruju pa ga i dalje iščekuju i sigurni su da će se vratiti. Kada ih jedne olujne večeri posjeti vrlo neobična strankinja, gospođa Štoštica, Meg i Charles Walles i njihov prijatelj Calvin, bit će pozvani u nezaboravnu avanturu. Uskoro će upoznati i gospođe Tkošticu i Gdješticu te s njima krenuti na neobično svemirsko putovanje gdje će dobiti priliku upoznati neprijatelja, ali jedan od razloga za ovim putovanjem je i njihov otac.

Fantastična priča o putovanju na druge planete; putovanje umom kroz prostor i vrijeme, tzv. teseriranje ili, kako bi ga gospođa Štoštica nazvala, nabiranje. Ove tri gospođe vratit će im nadu da njihov otac još može biti spašen. Premda je to vrlo težak i neobičan zadatak, one vjeruju da se Meg, Charles Wallace i Calvin mogu boriti protiv Crnila, zle sile koja uništava sve dobro.

Ova će priča oduševiti djecu i mlade, ali jednako tako i odrasle. Fantastično putovanje kroz prostor i vrijeme, prepuno neobičnih likova. Nezamisliva pustolovina snašla je ove zanimljive likove, pa će tako otkrivati nove planete i svjetove. Kako odrastamo, sve manje maštamo, a kao djeci su nam vrlo često na pamet padale svakakve ideje; čudnovate, potpuno nestvarne i nemoguće. Upravo zato će vas ova knjiga vratiti u djetinjstvo i probuditi dijete u vama. Uz ovu knjigu će vam mašta raditi sto na sat jer je prepuna čudesa!

Izrazito su mi se svidjeli likovi u priči jer su toliko raznoliki i čudnovati. Ova knjiga poptuno je drugačije od onog što inače čitam, ali me se jako dojmila. Sa svakom sam se stranicom sve više osjećala kao dijete, a moja mašta je bila beskonačna, baš kao svemir kojim su likovi putovali. Potpuno se prepustite ovoj knjizi, uživajte u njenim pustolovinama i čudesima, budite dijete ponovno!

Primjedbe