Danski odgoj djece, Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl

Naslov: Danski odgoj djece
Autor: Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl
Broj stranica: 185
Cijena:  99,00 kn
Izdavač: Egmont Puls
Moja ocjena: 10/10



Za sve buduće roditelje, a i one koji to već jesu i koji znaju da je roditeljstvo najteži posao na svijetu; ovaj će priručnik dobro doći i jednima i drugima. Iako još nisam roditelj, ova me se knjiga prilično dojmila. Obiluje praktičnim primjerima i vrlo jasnim, nedvosmislenim savjetima. Sigurna sam da ću ju pročitati minimalno još jednom, kada za to dođe vrijeme. 😊

Nisam znala da je Danska gotovo svake godine od 1973. proglašavana zemljom najsretnijih ljudi. Prvo što mi padne na pamet prilikom pomisli na Dansku je hladno i tmurno vrijeme, što me uopće ne asocira na sreću. U čemu je onda njihova tajna? Pogodili ste! U odgoju! 😊

Knjigu nam donose dvije autorice, Jessica i Iben. Jessica je američka kolumnistica, majka dvoje djece, udana za Danca, dok je Iben psihoterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom i obiteljima. Ova knjiga nastala je kao njihov zajednički rezultat trinaestogodišnjeg rada i istraživanja.

Tajna danske sreće krije se u odgoju. Sretna djeca odrastaju u sretne ljude koji će odgojiti sretnu djecu i tako se krug nastavlja. Autorice nam predstavljaju osnovna načela danskog odgoja pomoću akronima P.A.R.E.N.T. (engl. roditelj), a slova se odnose na slijedećeg engleske riječi:  Play – igra, Authenticity – autentičnost, Reframing – preoblikovanje, Empathy – empatija, No ultimatums – bez ultimatuma i Togetherness – zajedništvo.


Svaka od ovih riječi bit će pobliže pojašnjenja u zasebnom poglavlju, pa ćemo tako u poglavlju IGRA naučiti kolika je važnost slobodnog vremena i prostora za samostalnu igru. Na taj će način djeca učiti sama i sama rješavati svoje probleme. Igra čini dijete manje napetim i otpornijim. Kao roditelji nastojimo dijete od najranije dobi usmjeravati na sport i obrazovanje, pa ih upisujemo na razne aktivnosti, ali djeca prije svega trebaju igru kako bi razvili svoje unutarnje porive.

U poglavlju AUTENTIČNOST ističe se važnost iskrenosti u roditeljstvu i odgoju. Odgovarajte iskreno na dječja pitanja i učite ih iskrenosti. Hvalite njihov trud, ali ne pretjerujte s pohvalama i ne navikavajte ih na njih. Neka nauče da se za pohvalu trebaju istinski potruditi. Čitajte im različite priče, pa i one s tužnim završetkom; djeca trebaju znati da se u životu ne događaju samo lijepe stvari, ali ih treba učiti da u svemu pronalaze pozitivne strane i da u lošim situacijama pronađu nešto dobro, nešto pozitivno. To će dodatno objasniti poglavlje PREOBLIKOVANJE.

Koliko je važno suosjećati s drugima, prepoznati i razumjeti tuđe osjećaje, naučit ćemo u poglavlju EMPATIJA. Ako se prilikom odgoja roditelj služi empatijom, djeca će je puno lakše razumjeti i primjenjivati u vlastitim životima. Od najranije dobi djeci je potrebno ukazivati na osjećaje drugih ljudi.

Udaranje po stražnjici u Danskoj je zakonom zabranjeno od 1997. godine,  ali i u mnogim drugim zemljama. Poglavlje BEZ ULTIMATUMA pokazat će da odgoj koji se temlji na strahu ne uči dijete pravim vrijednostima. Takav odgoj ne potiče poštovanje; potiče samo strah. Vikanje i udaranje znakovi su da gubite kontrolu nas sobom; predahnite, smirite se i razgovarajte s djetetom. Ne postoji loše dijete, postoji samo loše ponašanje i loš roditeljski pristup.

I za kraj, poglavlje ZAJEDNIŠTVO I HYGGE daje savjete kako stvoriti i održavati bliskost u obitelji, kako ugodno provoditi zajedničko vrijeme i kako obiteljska okupljanja učiniti ugodnijima za djecu, ali i za odrasle.

Moram priznati da je teško napisati recenziju kada je knjiga puno savjeta i korisnih primjera. Imala sam potrebu sve ih prepisati i ovdje iznijeti. 😊 Prije nego sam krenula s čitanjem imala sam osjećaj da se radi o knjizi koja donosi isprazne savjete i generalne primjere o tome kako biti bolji roditelj, ali ova knjiga je upravo suprotno od toga. Sada, nakon pročitane knjige, čvrsto vjerujem da primjenom ovih danskih načela, ili barem nekih od navedenih, svatko od nas može biti bolji roditelj i biti bliže odgoju sretne djece.

Primjedbe

  1. Želim podijeliti sa svijetom kako sam dobio muža za samo 24 sata, uz pomoć velike čarolije zvane dr. Ogundele, vidio sam njegov kontakt on-line, vrlo je moćan i pošten, moj suprug me ostao 7 godina išao biti s drugom samo zato što nisam mogao imati dijete za njega, a dr. Ogundele ga je vratio za mene, možete ga kontaktirati za pomoć e-pošte: ogundeletempleofsolution@gmail.com. WhatsApp i Viber Chat: +27638836445

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar