Sve je u glavi, Suzanne O'Sullivan

Naslov: Sve je u glavi    
Autor: Suzanne O'Sullivan
Broj stranica: 396 stranica
Cijena:  139,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 9/10



Zamislite da se godinama borite s bolovima, kroničnim umorom ili epileptičnim napadajima, a da im niti jedan doktor do sada nije uspio pronaći uzrok. Svaki put ste slušali o tome kako je s vama sve fizički u redu, ali vaše tegobe nisu prestale. A što ako vam netko kaže kako je svemu tome uzrok vaš vlastiti um?

Doktorica Suzanne O'Sullivan s preko 20 godina iskustva u neurologiji, u ovoj knjizi iznosi priče o stvarnim ljudima s kojima se susreče u svojoj praksi. Kod ovih su pacijenata emocijonalna stanja uzrokovala fizičke tegobe kojima nije bilo moguće pronaći stvarni uzrok. Ova knjiga otvoreno i jasno govori upravo o psihosomatskim poremećajima te ukazuje na to kako ljudi reagiraju kada im se emocijonalni uzrok predstavi kao uzrok njihovih fizičkih tegoba.

Fascinantna i poučna knjiga koju bi svatko trebao pročitati. Potiče nas da bolje spoznamo koliko naš um ima utjecaja na cijelo naše biće. Ono što proizlazi iz cijele priče jest to da svojom voljom možemo pokrenuti naše tijelo na nešto, ali ga isto tako svojom voljom možemo spriječiti da učini nešto, a da toga uopće nismo ni svjesni.

Knjiga se lako čita, odvojena je na poglavlja od kojih se svako zasebno odnosi na određenog pacijenta i opisuje njegovo stanje. Jedina zamjerka je puno stručnih izraza, ali obzirom na temu kojom se knjiga bavi, mislim da drugačije nije ni moglo biti.

Primjedbe