Psi iz Rige, Henning Mankell

Naslov: Psi iz Rige
Autor: Henning Mankell
Broj stranica: 322
Cijena:  99,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 8/10



Kada se u veljači 1991. godine na obalu švedskog grada Ystada nasukao crveni čamac s dvojicom mrtvih muškaraca, detektiv Kurt Wallander nije niti slutio koliko daleko će ga ova istraga odvesti i koliko će se osobno u nju uplesti.

Rezultati obdukacije pokazali su da su dvojica muškaraca propucani, a prije toga brutalno mučeni. Istraga će otkriti da muškarci nisu Šveđani nego latvijski državljani. Potom latvijska policija šalje bojnika Karlisa Liepu kako bi detektivu Wallanderu pomogao u istrazi, pronašao motiv za ubojstvom i zatim bi tijela bila prebačena u Latviju i slučaj bi za švedsku policiju bio riješen. Nažalost, slučaj nije ovako završio jer je bojnik Liepa ubijen na povratku iz Švedske u Latviju.


Detektiv Kurt sada će morati otputovati u Rigu i rasvijetliti slučaj ubijenih muškaraca, a naročito policijskog časnika Liepe. Ono što je očekivao u Latviji, daleko je od onog što mu se tamo dogodilo. Nije niti slutio da je ova baltička zemlja toliko različita od njegove zemlje. Ubrzo je postao svjestan političkih nemira u Latviji i društva koje se bori za slobodu.

Grozote koje je proživio u Rigi, dovodeći svoj vlastiti život u opasnost, ukazale su na društvo u kojem je zavjera najviša zajednička norma. Wallander će duboko zaglibiti u ovom slučaju i otkriti da je mito i korupcija u ovoj državi normalna pojava, a otkrit će i povezanost policije sa zločinačkim organizacijama i političarima. Unatoč velikoj želji da pobjegne natrag u Švedsku, ostaje u Rigi pomoći u istrazi ubojstva, a pri tome se zaljubljuje u udovicu Baibu Liepu. Zajedničkim će snagama rasvijetliti ubojstvo njezina muža i razotkriti veliku zavjeru u koju će i sami biti uvučeni.

Ova jeziva priča o korumpiranim policajcima, nezdravom društvu i tmurnoj Rigi, napeta je i pomalo zastrašujuća. Radnja je relativno brza, s tim da oko sredine knjige malo usporava i meni je taj dio iskreno malo dosadnjikav, ali moram priznati da su opisi Rige i njenih građana pridonijeli tome da se više uživim u knjigu i njene likove, a naročito tmurnu atmosferu koja tamo vlada. Zanimljiva tema, naročito za one koji vole čitati o zločinima povezanima s politikom i političkim stanjem u zemlji. Kraj knjige donosi rasplet ubojstava, pomalo očekivan, ali svejedno zanimljiv i napet.



Primjedbe