Savršena djevojka, Gilly Macmillan

Naslov: Savršena djevojka         
Autor: Gilly Macmillan
Broj stranica: 384 stranice
Cijena : 29,90 kn
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 7/10



Zoe živi s majkom, polusestrom Grace, očuhom i njegovim sinom Lucasom. Ona je iznimno talentirana glazbenica i upravo se sprema za važan nastup koji je njena majka Maria planirala mjesecima. Nastup nažalost neće proći onako kako je Zoe očekivala, a u istoj noći njena majka bit će pronađena mrtva.

Priču nam predstavlja troje naratora: Zoe, njezin odvjetnik Sam i njezina teta Tessa. Njihove priče izmjenjuju se po poglavljima i to priču čini zanimljivijom. Saznat ćemo da Zoe prati tragičan događaj iz prošlosti u kojem je smrtno stradalo njenih troje školskih prijatelja. Zoe je za to odslužila kaznu i sada pokušava nastaviti s normalnim životom, no kada u nemilom događaju strada njena majka, prošlost ju ponovno pronalazi.

Priča je ovo o prevari i obmani unutar obitelji, bez klasičnih elemenata trilera i krimi priče. Sporija radnja, bez naglih preokreta, s puno detalja koji ponekad odvlače od onog najbitnijeg. Netipičan triler, s premalo događanja na toliko stranica. Osnovna vrijednost priče po meni je to što je pričana sa strane gledišta triju osoba, triju različitih karaktera, pa je zanimljivo pratiti razlike u njihovim pričama i načine na koji oni to doživljavaju, a naročito tinejdžerica Zoe. Svako od njih troje će nam pomalo otkrivati svoje tajne i tako nas umiješati u cijelu priču. Brzo sam se povezala s likovima i zanimljivo mi je bilo kako svako poglavlje nosi novu priču, iz drugog kuta gledanja.


Obzirom da se radnja odnosi na period od svega 24 sata, moram priznati da je cijela priča malo rastegnuta, naročito kad uzmete u obzir da knjiga ima skoro 400 stranica. Ponekad sam imala osjećaj da je na nekoliko stranica opisan samo jedan trenutak u tom spornom danu. Za mene je ovo više obiteljska drama nego triler. Iako u knjizi jest opisano ubojstvo, meni ipak fali napetosti i zanimljivosti da bi ovo bio triler. Kraj knjige nije brz i neočekivan, više je nekako predvidiv i može se naslutiti tko je kriv za ubojstvo Zoeine majke.

Ne znam jeste li se ikada zaljubili u knjigu već i prije čitanja, a onda nakon čitanja ostali pomalo razočarani, ali meni se to upravo dogodilo s ovom knjigom. Kada je Znanje obznanilo knjige iz zadnjeg kola KDS-a, ovu sam prvu uočila i nekako se zaljubila u njenu naslovnicu i već u glavi umislila da se radi o napetom, uzbudljivom trileru kojeg ću pročitati u jednom dahu. Obzirom da ova knjiga nije takva, nekako sam ostala razočarana na kraju, ali za to sam si sama kriva. 😊


Primjedbe