Žena u kabini 10, Ruth Ware

Naslov: Žena u kabini 10             
Autor: Ruth Ware
Broj stranica: 352
Cijena : 99,00 kn
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 8/10



Autorica Ruth Ware već nam je poznata po bestseleru U mračnoj, mračnoj šumi. Kao i prva knjiga, ova također predstavlja jedan napet i vrlo, vrlo uzbudljiv triler. Moram priznati da sam zbog prve knjige ove autorice imala prilično velika očekivanja, ali ona ih je definitivno ispunila.

Knjiga počinje brzo i napeto, a takav tempo proteže se do samog kraja. Glavnu junakinju romana, novinarku Lo Blacklock, upoznajemo na samom početku knjige kada se u svom londonskom stanu ured noći suočava s provalnikom. Iako se iz ove gadne situacije spašava samo s manjom modricom, ona je ipak ostavila posljedice na njeno psihičko stanje, poljuljano već ranije. Saznajemo da se Lo još iz mlađih dana bori s napadajima panike i depresijom. Tu je i Loin dečko Judah s kojim trenutno nema idealan odnos jer se odbila preseliti  u njegov stan te započeti zajednički život.

Kako bi što prije zaboravila na provalnika i strah koji ju sada okružuje, Lo pristaje zamijeniti svoju šeficu na luksuznom putovanju kruzera uz norvešku obalu. Luksuzan kruzer sa svega 10 kabina i dvadesetak putnika među kojima su većinom novinari, fotograf i naravno, vlasnik broda i njegova žena. Dok se prve večeri Lo uređivala za druženje s ostalim putnicima, shvati da je zaboravila ponijeti maskaru te ju posuđuje od djevojke iz kabine 10. Na večeri se Lo malo opušta te uz obilnu večeru popije malo i previše. Nakon neprospavanih noći u svom stanu, Lo dolazi u svoju kabinu i ubrzo tone u san. Budi ju glasan zvuk iz susjedne kabine, a smušena od alkohola i umora, Lo nije sigurna je li to upravo čula kako tijelo pada u vodu. Uvjerena da se nešto loše događa, Lo izlazi na balkon te na ogradi susjedne kabine vidi kapljice krvi. Lo odmah započinje potragu za djevojkom iz susjedne kabine, uvjerena da se upravo njoj nešto dogodilo i da je to samo ona čula. Časnik za sigurnost na brodu uvjerava ju da u kabini 10 nikoga nije niti bilo od isplovljavanja broda, a kabina je sada prazna i čista, no Lo je sigurna u ono što je čula i vidjela.


Kreće napeta potraga za djevojkom koju je samo Lo vidjela, a uskoro nestaje i posuđena maskara i svaki trag da je djevojka ikada bila na brodu. Dok je Lo uvjerena da je netko od putnika ubojica, svi putnici se čine podjednako nevinima, ili krivima, ovisno kako na to gledamo. Lo smo upoznali kao ženu koja se bori s emocijonalnim patnjama, tjeskobom i napadajima panike, pa mi se više puta tijekom čitanja dogodilo da ni sama ne znam vjerujem li u to što je Lo čula i vidjela ili je to sve njena mašta i posljedica strahova s kojima se suočava.

Žena u kabini 10 psihološki je triler kojeg ćete pročitati u vrlo kratkom roku jer svaka stranica donosi nova uzbuđenja i napetost će vas vući do samog kraja jer ćete htjeti saznati što se uistinu dogodilo. Način pisanja i mjesto radnje probudit će u vama osjećaj klaustrofobije i nervoze, a ovaj jeziv i uznemirujuć triler doslovno ćete progutati.

Ukupan dojam dosta dobar, iako moram priznati da se tamo negdje oko sredine knjige radnja malo usporava i previše čitamo o emocionalnom stanju naše glavne junakinje, ali će zato šokantan kraj imati pozitivan utjecaj na dojam o cijeloj knjizi. 

Primjedbe