Volim se, volim te, Maria Esclapez

Izdavač: Egmont 
Moja ocjena: 5/5


U ovom zanimljivom vodiču, autorica sasvim otvoreno i bez uljepšavanja govori o mitovima u ljubavi, o fazama kroz koje svaka veza prolazi, o toksičnim odnosima, ljubomori, prekidima, o emocionalnoj ovisnosti i strahu od samoće. Bez ikakvih ružičastih naočala, autorica nas činjenicama spušta na zemlju i podsjeća na to koliko svaki odnos zahtijeva truda, pa čak i onaj sa samim sobom.

U svakodnevici koja je zagušena privatnim i poslovnim obvezama, koliko nam vremena ostaje za bavljenje partnerom i zašto dopuštamo da komunikacija među nama zamre pa se oslanjamo na to da partner zna što mi želimo ili ne želimo? Jesmo li zaista toliko naivni da vjerujemo da zaljubljenost, kao i strast, može trajati vječno, pa kad one splasnu mislimo da je odnosu došao kraj?
Uz ovu ćete se knjigu jako dobro zamisliti i preispitati svoje dosadašnje veze, kao i onu koju trenutno imate s drugom osobom. Koliko se zaista trudite u odnosu s partnerom i održavate li vatricu da gori ili puštate da stvari idu svojim tokom?

Zašto nakon faze lude zaljubljenosti dolazi faza razočaranja, zašto su šanse za uspjeh veze realno poprilično male, je li normalno da se strast između dvoje ljudi s vremenom smanjuje, zašto faza zaljubljenosti ne može trajati duže, zašto je komunikacija temelj svake veze, je li normalno ponekad osjećati privlačnost prema trećoj osobi, kako prihvatiti činjenicu da nećemo svi pronaći svoju bolju polovicu, privlače li se suprotnosti zaista, je li ljubav u vezi zaista najvažnija - na ova i mnoga druga pitanja odgovor ćete pronaći u ovom genijalnom vodiču o ljubavnim vezama, ali i odnosu sa samim sobom,


Uz puno primjera iz prakse, ali i na temelju svog profesionalnog znanja, kao i vlastitog iskustva, Maria Esclapez donosi vodič koji može biti vrlo koristan u izgradnji zdrave veze, kao i za okončanje toksičnog odnosa koji vas guši. Ali prvenstveno, Maria nas uči kako prije svega imati zdrav odnos sa samim sobom da bismo to mogli prenijeti i na partnera. 

Brojne ilustracije i sheme u knjizi čitanje čine zabavnijim, a vodič je pisan jednostavnim jezikom, brzo se čita i nudi brojne savjete koji su lako primjenjivi u praksi. Ono što mi se posebno sviđa kod ove knjige jest što je realna, ne uljepšava stvari i potvrđuje to koliko se oko odnosa treba truditi da bi on bio i ostao uspješan. Od mene imate veliku preporuku. ;)

Primjedbe