Riješi to do kraja, David Allen

Izdavač: Budilnik izdavaštvo
Moja ocjena: 5/5


Prezaposleni ste, neorganizirani, često griješite, započnete nešto pa nikad ne dovršite, većinu obaveza držite u glavi misleći kako sve imate po kontrolom, imate puno ideja, ali nemate pojma što bi s njima, ne uspijevate uskladiti poslovno i privatno, često radite stvari pet do dvanaest i ponekad se osjećate kao da ćete doslovno pregorjeti? 

Ako ste se našli bilo gdje na ovom popisu, evo jedne knjige koja bi vam mogla pomoći da postanete produktivniji, uz manje stresa i uz puno bolju organizaciju.
Ja ju čitam već neko vrijeme i jako često joj se vraćam. Za ovakve knjige obično si dam vremena da ih pročitam i usvajam savjete malo-pomalo, bez žurbe. Ovakvi vodiči nisu korisni ako ih pročitate jednom i više im se nikada ne vratite; nego je poanta da gradivo polako usvajate, istodobno to primjenjujući u praksi. 


David Allen proglašen je guruom produktivnosti i začetnik je metodologije GTD (Getting Things Done) kojom je stekao svjetski uspjeh, a poanta cijele njegove metodologije jest u opuštanju. Allen naglašava da jedino bistrog uma možemo postići svoj maksimalni potencijal, stoga nas prvenstveno uči kako se riješiti stresa, ne samo u poslu nego i u privatnom životu. 

Njegova metoda ne zahtijeva radikalne promjene već postupno poboljšanje, a savjete koje nam daje ne moramo usvojiti u cjelini da bi cijela priča imala smisla; savjete možete usvajati jednog po jednog, onako kako vama odgovara. Autorove su metode jednostavne, smislene i lako su primjenjive u praksi, što je najvažnije od svega. 


Uči nas kako bolje planirati, kako se prilagoditi poslovnim izazovima koji se stalno mijenjaju, kako delegirati posao ili ga obaviti odmah i prestati odgađati, kako prevladati osjećaje straha i tjeskobe u poslu, kako ostati fokusirani na svoje ciljeve te na kraju i kako se pomiriti da nešto nismo obavili jer nismo stigli, ali da se unatoč tome osjećamo dobro. 

Ova je knjiga na mene djelovala umirujuće, oslobađajuće i, uz neke metode koje autor savjetuje, doslovno sam osjećala kako iz glave otpuštam taj popis svega što trebam napraviti, taj popis koji svakim danom raste i s kojim ponekad ne znam što učiniti. Također, njegovo "pravilo od dvije minute" je spas; sjetim ga se često kada odgađam neke sitnice koje se doslovno mogu riješiti za čas što me motivira da ih riješim odmah i maknem s popisa. U svakom slučaju, jedna izvrsna, vrlo korisna knjiga koju preporučujem od srca. 😉



Primjedbe