Ema neustrašiva, Melita Rundek

Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 5/5


Ema neustrašiva zabavna je, ali istodobno i edukativna knjiga o jedanaestogodišnjoj djevojčici koja nam kroz svoje priče govori o strahu i svim (ne)zgodama koje su nju i njenu obitelj snašle u 2020.godini. 

Rastava roditelja, korona i potres samo su neke od tema u njenim pričama. Ema je vrlo zabavan, simpatičan i prije svega realističan lik s kojim se lako povezati. Iako su priče temeljene na stvarnim događajima i tematika je dosta ozbiljna, priče zadržavaju optimističan ton i na čitatelja djeluju motivirajuće i ohrabrujuće. 

Ema nas uči da je strah normalan i da o njemu trebamo otvoreno razgovarati. Kroz ovu će knjigu djeca naučiti da život nije uvijek lijep i da su ružni događaji sastavni dio svega, ali da se s njima trebamo naučiti nositi. Važno je u kriznim situacijama ostati pribran i razuman, ali jednako je važno da smo u takvim situacijama podrška jedni drugima.

Sviđa mi se kako su ozbiljne teme prikazane kroz humor i zarazan optimizan, ali isto tako i to što su žene glavni likovi i što je autorica naglasila žensku moć i hrabrost. U Eminim će se pričama svako dijete prepoznati jer ona govori o stvarnim životnim situacijama koje su nam svima poznate. Iz ove će knjige važne poruke izvući i djeca i odrasli, a isto tako i nakon čitanja lakše razgovarati o problemima koji nas muče. Od mene imate veliku preporuku. 

Primjedbe