Kaktus, Sarah Haywood

Broj stranica: 347
Izdavač: Znanje
Moja ocjena: 4/5



Susan je 45-godišnja državna službenica, živi povučenim, prilično usamljenim životom, a njen uredski posao čini ju relativno zadovoljnom po pitanju karijere, iako bi bio puno podnošljiviji da nema kolega i kolegica s kojima je ponekad prisiljena razgovarati. S bratom se ne slaže baš dobro i slabo komuniciraju, a upravo je saznala da joj je majka preminula od posljedica moždanog udara. Osim te vijesti, suočava se s još jednom viješću: i sama će postati majka.

Njen jako miran i ustaljen životni ritam u kratkom vremenu preokreće se naglavačke i Susan polako gubi tlo pod nogama. Inače navikla sve držati pod savršenom kontrolom, Susan se odjednom osjeća kao da se cijeli svijet urotio protiv nje. Čak je i njena majka oporukom svoju imovinu prepustila Susaninom prilično neodgovornom bratu pa joj sada slijedi i borba za nasljedstvo, a termin poroda sve je bliže.

Premda je Susan isprva prilično čudna i iritantna glavna junakinja, kako knjiga odmiče ona postaje sve simpatičnija i smješnija u (ne)zgodama koje su je snašle. Njen život u trenu se pretvara u popriličan kaos, a u njemu se našla i golema količina ljubavi s kojom Susan ne zna baratati. No kako je i očekivano u ovakvim knjigama, na kraju sve bude u najboljem redu i Susan konačno popušta pod pravilima koje sama sebi nameće i započinje novi život, vrlo sretna i voljena.

Ova knjiga pravo je motivirajuće štivo koje opušta i nasmijava čitatelja. Brzo se čita, idealno je vikend štivo koje će vas opustiti za nadolazeće dane, a pozitivnu energiju kojom knjiga zrači dugo ćete pamtiti. Ne volim uspoređivati knjige, ali ako vam se svidjela Eleanor Oliphant onda će i Susan biti jedna od vaših dražih junakinja. Na zabavan i zanimljiv način ova knjiga govori o tome kako za promjene i za ljubav nikada nije prekasno i uči nas koliko je život ljepši kada smo okruženi nama dragim ljudima, a ponajviše djecom. Topla priča koja u kratkom roku briše sva dosadna životna pravila, obasipa ljubavlju i donosi šarenilo i sreću koja život znači. Ako ste ljubitelji ovakvih priča, od mene imate preporuku. ;)

Primjedbe