Pronađen, Erin Kinsley

Broj stranica: 329
Izdavač: Mozaik knjiga
Moja ocjena: 9/10



Pronađen je za mene podjednako kriminalistički triler koliko i obiteljska drama. U isto je vrijeme predivno ispričan koliko i jeziv, napet i zastrašujući. Ovo je knjiga koju proživite zajedno s likovima, a ne samo pročitate. Čita se prilično brzo, a kratka poglavlja i zanimljivi likovi pridonose tome da knjigu pročitate u komadu.


Tematika kojom se knjiga bavi jest najgora noćna mora svakog roditelja: nestanak djeteta. Jedanaestogodišnji Evan nestao je na putu od škole do doma, dok je čekao na autobusnoj stanici. Kreće žestoka utrka s vremenom i mukotrpna potraga za dječakom. Svi znamo da su prvi sati nakon nestanka najvažniji za pronalazak nestale osobe. Prolaze sati, dani i tjedna, no Evanu nema ni traga, baš kao ni njegovim otmičarima. Za Evanove roditelje svijet je u potpunosti stao; kako nastaviti živjeti bez svog djeteta, kako zaspati kada ne znaš je li tvoje dijete uopće živo, kako pronaći snagu za idući dan kada samo čekaš one najgore vijesti? No onda se dogodi čudo.

Osam mjeseci i pet dana kasnije, Evan je pronađen na benzinskoj postaji u prtljažniku starog Forda, a njegovi otmičari su pobjegli. Vraćen je svojim roditeljima, u potpunosti nijem i prestrašen, ali ono najvažnije: živ. I premda svi misle kako je priča sretno završila i da je Evan dobro, njegova obitelj zna da je Evan sve samo ne dobro. Ne komunicira čak niti s njima, zatvara se u sobu, slabo jede, nije zainteresiran za ništa, muče ga noćne more, a jedino gdje se osjeća i ponaša imalo normalno jest kod bake i djeda, daleko od grada i daleko od ljudi. Dok se Evanovi roditelji svim silama trude vratiti starog Evana, policija se i dalje bori s pronalaskom otmičara. Jer jedno je sigurno: Evan je vraćen kući, ali za neku drugu obitelj noćna mora će tek početi. Otmičari sigurno već imaju novu metu, a pitanje je samo hoće li ih policija uhvatiti prije nove otmice.


Savršena kombinacija obiteljske i policijske strane priče čine ovu knjigu odličnim trilerom koji je napisan potpuno drugačije od ostalih knjiga na istu temu. Najviše od svega mi se svidjelo to što je autorica toliko detaljno ispričala obiteljsku, odnosno ljudsku stranu priče u cijeloj ovoj situaciji. Kada pomislimo da se neko dijete sretno vratilo svojoj obitelji, obično pomislimo kako je to kraj priče i sada su svi sretni. No ova knjiga savršeno prikazuje kako svijet funkcionira kada se to dijete vrati kući; to dijete koje više nije ni nalik onom neustrašivom i vrckastom djetetu kakvo je nekada bilo. Tada počinje jedna druga borba na koju nitko nije bio spreman, a to često donosi i razore u obitelji, a otac i majka nerijetko završe rastavljeni.

Ova je priča podjednako i tužna i sretna, ali predivno ispričana tako da od prve do zadnje stranice drži pažnju čitatelja, a često izmami i suze, ali i pokoji osmjeh. Prije čitanja sam mislila da ću vjerojatno izgubiti zanimanje za priču kada se dijete vrati roditeljima, no knjiga je tako napisana da je u kontinuitetu podjednako zanimljiva i napeta. Predivna priča o gubitku, povratku, hrabrosti, nadi, oprostu, najvećim ljudskim strahovima, obitelji i zajedništvu, ali prije svega o ljubavi. Od mene imate veliku preporuku!

Primjedbe