Laži naše svakidašnje, Mirjana Krizmanić

Broj stranica: 137
Izdavač: V.B.Z.
Moja ocjena: 9/10
Svoj primjerak pronađite OVDJE



Razmišljate li ikada o svojim lažima? O tome koliko lažete, kome, zašto? Lažete li i sami sebi? Uz ovu knjigu ovakva pitanja se jednostavno postavljaju sama od sebe i nemoguće ju je čitati, a ne razmišljati o vlastitim lažima. Možda se zbog toga malo i zacrvenite i osjetite sram. No i to je normalno. Barem tako kaže autorica Mirjana Krizmanić u ovoj vrlo zanimljivoj knjizi. Nema ništa loše u sitnim lažima koje nikome neće nauditi, tako da slobodno posegnite za ovom knjigom, nitko vas neće kriviti što tu i tamo nešto sitno slažete. 😊


Laži su dio naše svakodnevice, bilo da ih mi govorimo drugima ili oni nama. To je jednostavno tako. Čak i ako se trudimo ne lagati, ne postoji onaj koji govori isključivo istinu. Neka mala, sitna, bezazlena laž svakome omakne. Zamislite samo život bez laži! Zamislite kako bi bilo da svatko svakome uvijek govori potpunu istinu i ništa osim toga. Odnosi među ljudima drastično bi se promijenili. Tu dolazimo do značaja tih malih, sitnih laži koje uljepšavaju i olakšavaju sve odnose. Kaže autorica da su takve laži čak dobrodošle i ne trebamo se niti truditi potpuno ih izbjegavati; naime, njih koristimo baš da bi olakšali odnos s drugima i u tome nema ništa loše. Dapače, često ih koristimo kako bismo nekome rekli uljepšanu verziju istine, kako bismo nekome pomogli i pružili utjehu, kako bismo popravili prijateljske ili bračne odnose i slično. Stoga, skroz dok u njima ne pretjerujemo i nikome ne činimo ništa loše, laži su prihvatljive i uvijek će biti dio naše svakodnevice.


Autorice ističe važnost shvaćanja razlike između dobrih i zlonamjernih laži te prelaska granice kada lažemo u nekim normalnim količinama, a kada postajemo lažljivac. Također, pojasnit će nam zašto se laganje smatra grijehom i je li laganje uistinu grijeh, kakvi sve oblici laži postoje, zašto je ponekad bolje lagati umjesto reći istinu, kome najviše lažemo, zašto lažemo sami sebi, kolike su štete i koristi od laganja, kako i koliko često lažemo te što učiniti kada otkrijemo da nam netko laže.

Ova knjiga zaista je originalna i vrlo zanimljiva, prije svega korisna i vrlo razumljiva svim čitateljima. Pisana je jednostavnim jezikom na malo više od sto stranica pa se čita vrlo brzo. Ne radi se o hrpi definicija nego o hrpi korisnih činjenica o laganju i životu s lažima prikazanih s različitih aspekata. Ono što ćete pročitati korisno je i primjenjivo u svakodnevnom životu, što se od ovakvih knjiga i očekuje.  Autorica me zaista oduševila ovom knjigom, ali i svojim bogatim spisateljskim iskustvom koji se doslovno može osjetiti kroz ovu knjigu. Imate moje velike preporuke! 😉

Za one koji ne znaju, a voljeli bi znati, Mirjana Krizmanić, osamdesetpetogodišnja je ugledna hrvatska psihologinja, živi u Zagrebu, a prije desetak godina objavila je svoju prvu knjigu pod nazivom Tkanje života. Knjiga je kod nas postigla veliki uspjeh, a kasnije je Mirjana izdala još deset knjiga, uključujući i ovu.

Primjedbe