Istinska ljubaznost, Houston Kraft

Broj stranica: 207
Izdavač: Egmont Puls
Moja ocjena: 9/10



Osvrnete li se oko sebe vidjet ćete ljude koji stalno negdje žure, ne obaziru se puno na druge, nemaju vremena za razgovor s nepoznatim osobama i stalno su u nedostatku vremena. Toliko da su odlučili žrtvovati neke stvari kako bi uštedjeli to dragocjeno vrijeme gdje god je to moguće. Pa smo tako odlučili ljubaznost staviti sa strane jer nam oduzima previše vremena. Par lijepih riječi izgovorenih nekom strancu, teti na šalteru, kupcu u trgovini – jednostavno za to nemamo vremena.


Pitam se kada smo točno postali takvi da nam je sve ono ljudsko, sve što je normalno, sve što je dobro – postalo nešto što nam samo troši vrijeme. Možda nismo svi takvi, barem se nadam da nismo, ali gledajući generalno, zaista jesmo jedna posebna, usamljena generacija koja gleda samo kako će što manje pričati s neznancima u stvarnosti, a što više na društvenim mrežama. Iako, realno gledajući, ni tamo nismo puno ljubazniji jedni prema drugima.


Zašto smo odustali od ljubaznosti, nije li svima ljepše kad smo dobri jedni prema drugima, kada je ljubaznost postala nenormalna, jesmo li zaista usamljena generacija, što nas sprječava da budemo ljubazni, jesmo li stvarno nesposobni biti dobri prema ljudima oko sebe, zašto nam ljubaznost stvara osjećaj nelagode te gdje je nestala empatija – na ova, ali i mnoga druga pitanja, odgovore ćete pronaći u ovom izvanrednom vodiču koji nas uči kako ponovno biti ljubazni jedni prema drugima te zašto nam je ta ljubaznost svima podjednako potrebna.

Ova knjiga namijenjena je baš svima; mladima i starijima, ženama i muškarcima, slobodnima i zauzetima – baš svima. Jer baš nam je svima potrebno da preispitamo svoje osjećaje i svoje ponašanje. Ponašamo li se zaista lijepo prema drugima i što u svome ponašanju možemo popraviti, a da nam ne oduzme puno našeg dragocjenog vremena. Možda ova knjiga u vama potakne i neki osjećaj nelagode, ali to je samo zašto što u vama još ima mjesta na napredak, za još bolje ponašanje prema drugima, za više suosjećanja, za više ljubaznosti.

Ova inspirativna knjiga idealna je kao poklon, drugima ili samima sebi; tko god ju uzme u ruke dobro će mu doći. Čita se brzo, djeluje motivirajuće i pozitivno na čitatelja, a donosi brojne poruke i savjete koji su lako primjenjivi u svačijoj svakodnevici. Od srca preporučam!

Primjedbe