Pinokio, An Laysen

Broj stranica: 64
Izdavač: Profil
Moja ocjena: 9/10



Predivan klasik uz kojega djeca odrastaju već generacijama osvanuo je u novom ruhu u izdanju Profila. Priča o drvenom lutku i njegovom nosu koji raste kada lutak govori laži, pamti se cijeli život i vjerujem da je odraslima Pinokio jedan od dražih likova iz dječjih knjiga.



Pinokio nije bio običan lutak; izgledao je baš poput pravog dječaka i skakao bez da mu je itko povlačio konce. Izradio ga je siromašni drvodjelac Đepeto kako bi mu pravio društvo u njegovom osamljenom životu. No Pinokio je imao jedan veliki san – da postane pravi dječak. Želio je trčati, skakati, plesati i vidjeti svijet. No kako bi to mogao, prvo je morao puno toga naučiti. Stoga odluči moliti Đepeta da mu kupi knjige kako bi mogao ići u školu. Đepeto proda svoj jedan jedini kaput i kupi Pinokiju knjige. No na njegovom putu do škole susresti će se s nekim zločestim bićima, a njihove zle namjere naivni Pinokio neće prepoznati. Odluči poslušati njihove zločeste prijedloge pa skrene s puta i nađe se na lutkarskoj predstavi. Sve do kraja ove priče Pinokio će susretati zločesta bića, a u pokušaju da ponovno pronađe Đepeta i postane pravi dječak pomoći će mu Plava Vila.



Veliki font, predivno prepričan tekst i još ljepše ilustracije koje savršeno upotpunjuju ovu priču, čine ju idealnom za dječje ručice. Ono što će Pinokio u svojim avanturama doživjeti pokazati će djeci koliko je bitno slušati roditelje i uvijek govoriti istinu te koliko su nam važni prijatelji, sloboda i zajedništvo. Mališani će se zasigurno lako poistovjetiti s njegovim željama i nepodopštinama, a on će vrlo brzo okupirati njihovu maštu. Preporučam da ovu knjigu čitate zajedno s vašom djecom i tako potaknete njihova dodatna pitanja i razgovor o knjizi. 

Jednostavna, originalna, ali poučna radnja ove knjige čine ju vječnim klasikom kojeg mogu čitati i djeca i odrasli. Priča koja promiče dobrotu, pravednost, poštenje i iskrenost, jednostavno se mora naći na policama s dječjim knjigama. Sve nas zajedno uči koliko je važno prihvaćati i one drugačije te da smo svi jednako vrijedni. Dok ju čitate zajedno s vašom djecom, u vama će buditi sjetu na djetinjstvo, a vašim mališanima pomoći u učenju svijeta oko sebe.

Primjedbe